Δορυφόρος «σκούπα» καθαρίζει το διάστημα

0
578

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Φιλόδοξο σχέδιο για την καταπολέμηση των διαστημικών σκουπιδιών εκπονεί μεικτή επιστημονική ομάδα από το Διαστημικό Κέντρο και το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ελβετίας (EPFL).

Το πρόγραμμα ονομάζεται «CleanSpace One» και στοχεύει στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς δορυφόρων, που στην ουσία θα «σκουπίζουν» τα διαστημικά απόβλητα.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο EPFL, «16.000 αντικείμενα, με διάμετρο μεγαλύτερη των δέκα εκατοστών και εκατοντάδες εκατομμύρια μικρότερα σωματίδια περιφέρονται γύρω από τη Γη σε ταχύτητες αρκετών χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο».

«Είναι ουσιαστικής σημασίας να γνωρίζουμε την ύπαρξη των διαστημικών σκουπιδιών και τους κινδύνους που εγκυμονεί ο πολλαπλασιασμός τους», δήλωσε ο Claude Nicollier, αστροναύτης και καθηγητής του Ινστιτούτου EPFL.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ελβετικού Διαστημικού Κέντρου Jerome Grosse, δύο είναι οι βασικές επιλογές που εξετάζονται για τους «δορυφόρους σκούπες».

Η πρώτη επιλογή είναι η ανάπτυξη δορυφόρων που θα καθαρίζουν τα διαστημικά σκουπίδια και αμέσως μετά θα αυτοαναφλέγονται στην ατμόσφαιρα, ενώ η δεύτερη επιλογή αφορά στην ανάπτυξη δορυφόρων ικανών να ανακτήσουν τα σκουπίδια και να τα στείλουν στην ατμόσφαιρα, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψουν το διάστημα.

«Θέλουμε να προσφέρουμε και να πουλήσουμε μια οικογένεια δορυφόρων, σχεδιασμένων με βιώσιμες μεθόδους και ικανών να θέσουν εκτός τροχιάς ποικίλα είδη αντικειμένων», ανέφερε ο διευθυντής του Ελβετικού Διαστημικού Κέντρου,  Volker Gass.

«Τα διαστημικά κέντρα θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να λάβουμε υπόψη μας και να προετοιμαστούμε για την καταστροφή των υλικών που στέλνουν στο διάστημα. Θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι σε αυτόν τον τομέα», κατέληξε.

econews

Σχόλια