H Greenpeace καταγγέλλει 4 ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες για χρήση μεταλλαγμένων

15
5021

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τέσσερις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες για χρήση μεταλλαγμένων κατονομάζει η ΜΚΟ Greenpeace.

Οι εταιρείες αυτές σύμφωνα με τη Greenpeace αναφέρουν στις συσκευασίες των προϊόντων τους ή στις ιστοσελίδες τους ότι δεν γίνεται χρήση μεταλλαγμένων.

Αναλυτικά στην ιστοσελίδα της Greenpeace αναφέρονται τα εξής:

“Έρευνα της Greenpeace αποκαλύπτει χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών έως και 90% από 4 ελληνικές εταιρίες γαλακτοκομικών. Δείγματα ζωοτροφής των εταιρειών ΔΕΛΤΑ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΜΕΒΓΑΛ και ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ βρέθηκαν θετικά στα μεταλλαγμένα όπως έδειξαν οι τυχαίοι, δειγματοληπτικοί έλεγχοι της Greenpeace.

Μάλιστα, οι εταιρείες ΟΛΥΜΠΟΣ και ΔΕΛΤΑ αναγράφουν σε συσκευασίες τους, και η ΜΕΒΓΑΛ στην ιστοσελίδα της, ότι το γάλα τους παράγεται χωρίς χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών, ενώ στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο. Και αν αυτά δεν είναι αρκετά, μάθε πως το κόστος εισαγωγής σόγιας είναι 500 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, χωρίς να γνωρίζουν οι καταναλωτές πόση από αυτήν είναι μεταλλαγμένη και πού καταλήγει.

Γαλακτοβιομηχανία όπου ανήκουν τα δείγματα -Παρουσία μεταλλαγμένων – Ποσοτικός προσδιορισμός
ΔΕΛΤΑ -Θετικό έως 90%
ΟΛΥΜΠΟΣ -Θετικό έως 85%
ΜΕΒΓΑΛ -Θετικό έως 80%
ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ -Θετικό έως 45%

Απαιτούμε από όλες τις εταιρείες ζωικών προϊόντων να εξασφαλίσουν αμέσως καθαρές, μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές.

Πληρώνουμε για να καταναλώνουμε μεταλλαγμένα χωρίς να το ξέρουμε, ούτε να το θέλουμε!

«Είμαστε όλοι ήδη αντιμέτωποι με μια πολύ σκληρή κρίση, κοινωνική και οικονομική. Αυτό δεν δίνει το δικαίωμα σε καμία εταιρεία να μας σερβίρει μεταλλαγμένα. Οι εταιρείες πρέπει να στραφούν τώρα σε καθαρές ζωοτροφές που καλλιεργούνται στη χώρα μας και θα δώσουν θέσεις εργασίας και καθαρή τροφή».

Ζητάμε από όλες τις εταιρείες παραγωγής ζωικών προϊόντων να στραφούν αμέσως προς την καλλιέργεια εγχώριας ζωοτροφής χωρίς μεταλλαγμένα. Πρέπει να σεβαστούν εμάς τους Έλληνες καταναλωτές, που τόσα χρόνια αγωνιζόμαστε και κερδίζουμε ενάντια στα μεταλλαγμένα, και να αναλάβουν ρόλο στην αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Αντί ως χώρα να εξάγουμε συνάλλαγμα -εν μέσω οικονομικής κρίσης- για να εισάγουμε μεταλλαγμένη σόγια που προορίζεται για ζωοτροφή, χρειάζεται να επενδύσουμε σε καλλιέργεια εγχώριας ζωοτροφής, όπως τα κτηνοτροφικά φυτά (ρεβίθια, μπιζέλια, κουκιά, λούπινα) τα οποία επιπλέον προωθούν τη βιώσιμη γεωργία, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και τονώνουν την ανάπτυξη στην περιφέρεια.

Σαν ενδιάμεσο βήμα, ζητάμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ολοκληρώσει αμέσως τη διαδικασία πιστοποίησης και σήμανσης ζωικών προϊόντων που προέρχονται αποκλειστικά με μη – μεταλλαγμένη ζωοτροφή (Agro 7). Υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι για να διασφαλιστεί το –καταπατημένο σήμερα- δικαίωμα των καταναλωτών να επιλέγουν. Και οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων, οφείλουν να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση”.

Αναμένεται οι απάντηση των κατονομαζόμενων εταιρειών στις αιτιάσεις της Greenpeace.

15 Σχόλια

 1. Το θέμα είναι πώς μπορείς να προφυλαχτείς από τα μεταλλαγμένα όταν δεν ισχύουν οι πιστοποιήσεις;

 2. Η ΜΕΒΓΑΛ ΚΑΙ Η ΔΕΛΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ.ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ ΑΡΘΡΑ ΜΕ ΒΑΡΥΓΔΟΥΠΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΙΝ ΒΓΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ.ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΞΑΝΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΥΠΟΠΤΟ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ.

 3. zωη με τρομο. απειλες απειλες απειλες …. ειναι ζωη δηλαδη αυτη ??? να τα καψουμε ολα να ησυχασουμε ?? οχι το ενα οχι το αλλο, απο δω εκεινο απο εκει το αλλο σε πηδανε και απο οπου βρουνε ΕΛΕΟΣ γαμω το κερατο τους ολους πια

 4. ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΑ (NOYNOY,ALPEN MILCH) ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ..?

 5. Δεν σας κάνει εντύπωση που δεν υπάρχει στην λίστα η ΦΑΓΕ;; Η χειρότερη όλων;;; Πιστεύεται την Greenpeace;;; Μάλλον δεν γνωρίζετε τι βρώμικο ρόλο παίζει,,,Θέλει να χτυπήσει τις άλλες γαλακτοβιομηχανίες γιατί ειδικά η Όλυμπος και η φάρμα Κουκάκη έχουν ανέβει πολύ στις πωλήσεις και παίρνουν μεγάλο κομμάτι απο την πίτα…..Η Όλυμπος είναι υπόδειγμα γαλακτοβιομηχανίας……Τις προάλλες είχαν βγάλει πάλι οτι βρήκαν μικρόβια στο εξωτερικό καπάκι του μπουκαλιού…Αν είναι δυνατόν….Γιατί δεν χτυπάει την coca cola…..που ξέρουμε όλοι τι πράγμα είναι……

 6. Διάβασα τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει και, επειδή με ενδιαφέρει άμεσα το θέμα, καθώς ανήκω στην επιστημονική κοινότητα , θα ήθελα και εγώ να εκφράσω την άποψή μου. Στο παρελθόν είχα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα και επειδή κατανοώ την ανησυχία των καταναλωτών θα ήθελα να διευκρινίσω κάτι που δεν λέει κανένας. Ακόμα και αν τα ζώα καταναλώνουν μεταλλαγμένες ζωοτροφές, οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί δεν περνούν στο γάλα ή στο κρέας που καταναλώνουμε. Αυτό βέβαια δεν νομιμοποιεί τη χρήση τέτοιων ζωοτροφών αλλά είναι λάθος και ανεύθυνο νομίζω ένας οργανισμός του κύρους της Greenpeace να σκορπά τον πανικό! Επίσης γιατί ελέγξανε μόνο αυτές τις εταιρείες και που είναι τα πλήρη στοιχεία της έρευνας; Και γιατί μόνο γαλακτοβιομηχανίες και όχι εταιρείες αλλαντικών; Ένας οργανισμός σαν την Greenpeace δεν πρέπει να δίνει περιορισμένες πληροφορίες οι οποίες αφήνουν υπόνοιες σκοπιμοτήτων!

 7. Ο κύριος Nick Papas, αν όντως ανήκε στην επιστημονική κοινότητα όπως ισχυρίζεται, θα έπρεπε να γνωρίζει τα εξής:

  α) Οι έρευνες που πιστοποιούν -με σιγουριά- τα όσα λέει προέρχονται από τη Sygenta (και λοιπές εταιρίες) και βασίζονται πάντα σε μικρό αριθμό δειγμάτων. Αντίθετα υπάρχουν έρευνες (δημοσιευμένες στο δίκτυο) που αποδεικνύουν το ακριβώς ανάποδο με σημαντικότερη μια ιταλική έρευνα.

  β) Ακόμα και αν προσπεράσουμε το παραπάνω ζήτημα, για το αν περνούν ΓΤ ίχνη DNA από την κατανάλωση ζωοτροφών και θεωρήσουμε κάθε έρευνα αναξιόπιστη, ανιχνεύεται πάντα ΓΤ DNA σε πραγματικές συνθήκες σε προϊόντα όπως το γάλα. Για τον πολύ απλό λόγο: Η «σκόνη» από τις ζωοτροφές διαχέεται στον περιβάλλοντα χώρα και περνάει απευθείας μέσα στο γάλα παρόλο τις αυστηρές συνθήκες υγιεινής.

 8. Ο κύριος Nick Papas, αν όντως ανήκε στην επιστημονική κοινότητα όπως ισχυρίζεται, θα έπρεπε να γνωρίζει τα εξής:

  α) Οι έρευνες που πιστοποιούν -με σιγουριά- τα όσα λέει προέρχονται από τη Sygenta (και λοιπές εταιρίες) και βασίζονται πάντα σε μικρό αριθμό δειγμάτων. Αντίθετα υπάρχουν έρευνες (δημοσιευμένες στο δίκτυο) που αποδεικνύουν το ακριβώς ανάποδο με σημαντικότερη μια ιταλική έρευνα.

  β) Ακόμα και αν προσπεράσουμε το παραπάνω ζήτημα, για το αν περνούν ΓΤ ίχνη DNA από την κατανάλωση ζωοτροφών και θεωρήσουμε κάθε έρευνα αναξιόπιστη, ανιχνεύεται πάντα ΓΤ DNA σε πραγματικές συνθήκες σε προϊόντα όπως το γάλα. Για τον πολύ απλό λόγο: Η «σκόνη» από τις ζωοτροφές διαχέεται στον περιβάλλοντα χώρα και περνάει απευθείας μέσα στο γάλα παρόλο τις αυστηρές συνθήκες υγιεινής.

 9. Προς ΝΙΚΟΣ ΣΟΥΛΤΟΥΚΗΣ: ποιός είσαι συ?? Καλό θα ήταν πριν μιλήσεις.. να σκέφτεσαι! Ωραίο σκεπτικό, να γυρίσουμε στα ελληνικά προϊόντα που στην ουσία δεν είναι.. ΕΛΕΟΣ!! Αν θες να βοηθήσεις την ΕΛΛΑΔΑ άνθρωπε, φέρε την ανάπτυξη πάλι εδΩ!!

  Προς GEORGE KRITIKOS: Δηλαδή δε σε απασχολεί που η πρώτη ύλη όλων των εταιρειών είναι εισαγόμενη….

  Προς Θανάσης: Πες μου σε παρακαλώ ΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΣ!! ΚΑΙ ΓΩ ΣΟΥ ΛΕΩ – ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΓΡΑΦΩ- ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΣ, ΜΕ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ???? ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ…

  Προς Nick Papas: Στείλτε σας παρακαλώ κάποιο λινκ [έρευνα] που να πιστοποιεί όσα λέτε, και κρίνουμε μετα!

  Με λίγα λόγια, πιστεύω ότι δεν υπάρχει «δυσφήμιση» όταν δημοσιεύεις κάτι που ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ.
  ΕΓΩ ΣΑΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ, ΑΠΑΙΤΩ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΑΝΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΡΩΩ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ, ΑΡΑ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΘΕΛΩ ΜΙΑ GREENPEACE ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΕΙΨΙΕΣ! ΟΚ?

 10. και ειλικρινά.. δε θέλω να έρθω σε σύγκρουση με κάποιον.. αλλά όλοι μαζί να συσπειρωθούμε για το καλό όλων ! Για εμάς, τους απογόνους μας, το περιβάλλον, τα ζώα.. ΟΛΑ!

  Αλέκα Ναούμη, σου στέλνω αυτό αν δεν το’χεις δει:
  http://greenpeacegreece.org/mailings/201203/spoof_nsup.html

 11. Ο ανθρωπος ειναι το μοναδικο ειδος στον πλανητη που καταναλωνει σε ολη του την ζωη τοσο μεγαλη ποσοτητα γαλακτος απο αλλα ζωα. Ας μεγαλωσουμε επιτελους και ας ενημερωθουμε καλυτερα για το ποσο «Υγιες» ειναι τελικα το γαλα για εμας και τα παιδια μας. Για να μη μιλησω για τις διαταραχες που προκαλει το κρεας.

  Forks Over Knives – Official Trailer
  http://www.youtube.com/watch?v=F-OzTWY2J8E

  Animal Protein — Meat and Dairy — Cause Cancer
  https://www.youtube.com/watch?v=yfsT-qYeqGM
  Celebrated Cornell University professor T. Colin Campbell Phd, presents the overwhelming evidence showing that animal protein is one of the most potent carcinogens people are exposed to
  Η Πιο Συγκλονιστική Ομιλία Που Θα Ακούσετε Ποτέ
  https://www.youtube.com/watch?v=CgGoxi11QBU

  Ομιλία του Gary Yourofsky στις 07/08/2010 στο πανεπιστήμιο GA Tech. της Georg. Μια εξαιρετική ομιλία που καταρρίπτει όλους τους μύθους υπέρ της χρήσης ζωικών προϊόντων. Ο Gary θα γεμίσει το μυάλο σας με ενδιαφέρον στοιχεία, και θα σας βοηθήσει να κάνετε ηθικές επιλογές για μια υγιείς καρδιά και ψυχή. Το χαρισματικό του στυλ είναι μοναδικό – απαραίτητη θέαση για όσους νοιάζονται για τα ζώα ή επιθυμούν να κάνουν τον κόσμο έναν καλύτερο τόπο.

  Το ζητημα της διατροφης ειναι πολυ μεγαλο και επεκτεινεται περαν του γαλακτος. Προσωπικα ειμαι Vegan που σημαινει πως τρεφομαι εδω και ενα χρονο αποκλειστικα με λαχανικα, φρουτα και οσπρια και νιωθω πιο υγιης απο ποτε. Αρνουμαι να καταναλωσω κρεας, λουκανικα, κοψιδια κλπ καθως και να φορεσω ρουχα η παπουτσια απο δερμα γιατι αυτο σημαινει οτι καποιο ζωο εχει μεγαλωσει φυλακισμενο μεσα σε αθλιες συνθηκες και επειτα εχει σφαχτει ή γδαρθει ζωντανο για να το καταναλωσω εγω.

  Το συμπερασμα ειναι πως οτιδηποτε κυκλοφορει στην αγορα και στη συνεχεια το τρωμε ειναι σιγουρο πως περιεχει κατι επιζημιο για τον ανθρωπο. Αντι να ειμαστε αφελεις και να απαιτουμε πιο αυστηρους ελεγχους στο τι τρωμε και πιο καθαρες συνθηκες παραγωγης τροφης, κατι που ποτε δεν προκειται να το πετυχουμε γιατι δεν συμφερει τις εταιριες, ας απαιτησουμε την δημιουργια δωρεαν δημοσιων καλλιεργιων σε ολες τις πολεις της Ελλαδας, η ακομα καλυτερα στις ταρατσες των γκριζων και μολυσμενων κατοικιων μας, ωστε να παιρνουμε απευθειας την τροφη στο πιατο μας.

  Πριν βιαστει ο οποιοσδηποτε, εφαρμοζονται ηδη σε σπιτια εντος πολεων σε μπαλκονια, σε ταρατσες, σε αυλες, σε κηπους, υδροπονικες, αεροπονικες καλλιεργειες, χωρις καμια χρηση φαρμακων και χηικων. Δεν αρκει να εξοργιζομαστε με τετοιου ειδους αποκαλυψεις. Το μυστικο ειναι να γινουμε οσο πιο ανεξαρτητοι μπορουμε και να παραγουμε μονοι μας τη δικια μας τροφη ακομα και στην πολη.

  Urban Farming: Hydroponics in the City
  http://www.youtube.com/watch?v=tqcBCcSLDlo

  Indoor Garden Using Inexpensive Materials
  http://www.youtube.com/watch?v=NjlZwUtCN98

  Growing your own greens and keeping them watered, too!
  http://www.youtube.com/watch?v=B0xZLAoIyCw

Comments are closed.