Η Κομισιόν απειλεί με παραπομπή για τις περιοχές «Natura»

2
12

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η διαχείριση των περιοχών NATURA στην Ελλάδα είναι σε άθλια κατάσταση, απειλεί την Ελλάδα με παραπομπή στα δικαστήρια και επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές αδυνατούν να απορροφήσουν πόρους που έχουν διατεθεί για τη διαχείριση των οικοτόπων.

Αυτά προκύπτουν από απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή ο οποίος έθετε υπόψη της, την έκθεση της επιτροπής «Φύση 2000» η οποία επισημαίνει μια σειρά από προβλήματα στη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση του ο Νίκος Χουντής έθετε υπόψη της Κομισιόν τα πορίσματα της έκθεσης της επιτροπής «Φύση 2000» και σημειώνει  ότι:

-Στην πλειοψηφία των φορέων διαχείρισης δεν εφαρμόζεται κανένα σύστημα επιστημονικής παρακολούθησης για τα είδη που απαντιούνται στην περιοχή

-Οι φορείς διαχείρισης αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης

φύλαξη των περιοχών που εποπτεύουν οι περισσότεροι φορείς  είναι λίγο ή καθόλου επαρκής

-Το θεσμικό πλαίσιο είναι πεπαλαιωμένο

-Οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις περιοχές είναι ήδη ξεπερασμένες.

Στην απάντηση του ο αρμόδιος επίτροπος για το περιβάλλον κ.  Potocnik δέχεται τα όσα καταγράφει η έκθεση και επισημαίνει  ότι :

«οι διαπιστώσεις της έκθεσης αποτυπώνουν σημαντικές λειτουργικές ελλείψεις που  η Επιτροπή έχει επανειλημμένα προτρέψει τις ελληνικές αρχές να τις αντιμετωπίσουν», στη συνέχεια αναφέρει  ότι :

«Υποστηρίζει τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών που έχουν συσταθεί στην Ελλάδα βάσει της εθνικής νομοθεσίας, ως πολύτιμα μέσα προώθησης της αποτελεσματικής προστασίας και διαχείρισης των περιοχών NATURA 2000” και καταλήγει τονίζοντας ότι:

«η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες των αρμόδιων ελληνικών αρχών, παρέχοντας συνδρομή όπου ενδείκνυται και εξετάζοντας το ενδεχόμενο να κινήσει δικαστικές διαδικασίες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις της ενωσιακής νομοθεσίας περί προστασίας της φύσης που αφορούν τη διαχείριση του δικτύου NATURA 2000» .

Εξάλλου απαντώντας σε ερώτημα  σχετικό με τη χρηματοδότηση της διαχείρισης και προστασίας των περιοχών NATURA αποκαλύπτεται η πολύ χαμηλή απορροφητικότητα των προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα ο αρμόδιος επίτροπος αναφέρει ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά αδιάθετα ποσά από το  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον» που έληξε επισήμως το 2006 λέγοντας ότι:

«το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον 2000-2006»  με προϋπολογισμό περίπου 50,6 εκατ. ευρώ και απορρόφηση 40,1 εκατ. ευρώ έχει ποσοστό απορροφητικότητας 79%».

Και συνεχίζει  τονίζοντας ότι  «για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013 με προϋπολογισμό περίπου 103,5 εκατ. ευρώ, εγκεκριμένα έργα ύψους 75,7 εκατ. ευρώ το ποσοστό απορρόφησης είναι 12%».

Σημειώνεται ότι σε ανάλογη ερώτηση του Νικου Χουντή ακριβώς πριν από δυο χρόνια οι προυπολογισμοί των προγραμμάτων ήταν για το μεν  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον (2000-2006)  55 εκ ευρώ, για το δε  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» (2007-2013) περίπου 180 εκατ. ευρώ γεγονός που σημαίνει ότι έχουν περικοπεί κονδύλια από τα εν λόγω προγράμματα προφανώς λόγω χαμηλής απορροφητικότητας.

econews

2 Σχόλια

  1. μα ολος ο ντορος εγινε για να δεσμευτουν οι περιουσιες του κοσ μου βλεπε Μανη και να μην μπορουν να τις εκμεταλευτούν εαν δεν ειναι πανω απο 10 στρεμματα για τους μεγαλοκαρχαριες που θα ερθουν και θα παρουν τη γη του κοσμακη για ενα κομματι ψωμι….

  2. Στην Πύλο έχει κατασκευαστεί θέρετρο γκολφ με 100.000 τμ κτηριακές εγκαταστάσεις. Κομμάτι του θερέτρου είναι μέσα σε Νατούρα. Πολίτες είχαν προσφύγει και ενημερώσει την ΕΕ, για να εισπράξουν αδιαφορία. Τώρα έγιναν ευαίσθητοι;
    Το παρακάτω απόσπασμα είναι από το βιβλίο Ταξίδι στη Σαμοθράκη: ένα πολιτικό ημερολόγιο, όπου από το 2008 έχω αναφερθεί σε αυτό το ζήτημα:

    «Τέλος, επειδή η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Natura 2000 και αναγνωρισμένη από την Ε.Ε. ως τέτοια, κάποιοι πολίτες και ο σύλλογος Κίνηση Πολιτών Μεσσηνίας ΚΙΝΩ απηύθυναν σχετική ερώτηση στην Ε.Ε. Τόσο η επίτροπος κα Γουόλστρομ (Margot Wallstrom) όσο και ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ε.Ε. κ. Ρουίθ-Τόμας (Javier Ruiz-Tomas), αποφάνθηκαν ότι «δεν στοιχειοθετείται παραβίαση της νομοθεσίας για το περιβάλλον με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία». Μάλιστα, η κ. Γουόλστρομ στην επιστολή της (στις 19/11/2004) υπενθυμίζει ότι «βάσει των κοινωνικών κανονισμών, η επιλογή και η απόφαση να δοθούν χρηματοδοτήσεις ανήκει στην αρμοδιότητα του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους» .»
    Αυτά…

    σελ 201 αναρτημένο ελεύθερα: http://www.nellypsarrou.com/PDF/Samothraki/12.Chapter5.pdf

Comments are closed.