Κρήτη: σοβαροί κίνδυνοι από τη διάβρωση των ακτών

1
24

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η επαπειλούμενη διάβρωση στις ακτές των Χανίων αποτελεί μια αδιέξοδη πραγματικότητα και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια δρόμων, οικημάτων και ανθρώπων για αυτό και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, για την προστασία και διαφύλαξη της παράκτιας ζώνης και την ανάσχεση όλων των παράνομων δραστηριοτήτων που συμβάλουν στη δημιουργία του προβλήματος, επισημαίνει με ερώτηση του στον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο Βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης.

Η διάβρωση των ακτών στο παραλιακό μέτωπο από Κολυμπάρι έως και Πλατανιά υπογραμμίζει ο βουλευτής, έχει προχωρήσει τόσο, ώστε σε αρκετά σημεία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των παραλιακών δρόμων, των οικημάτων, αλλά και των ανθρώπων που προσεγγίζουν την ακτή. Κάτι τέτοιο, είναι φανερό ότι έχει τεράστιο κοινωνικοοικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, αλλά και επιπτώσεις στο Τουριστικό προϊόν εν γένει, εξαιτίας της υποβάθμισης των παραλιών και των τουριστικών εγκαταστάσεων και καταλυμάτων.

Ένα γεγονός το οποίο καταγράφεται ως μια από τις βασικές αιτίες για την απογύμνωση των ακτών, από φερτά υλικά και συνεπώς στην έκθεσή τους στη διάβρωση συνεχίζει ο Χανιώτης πολιτικός, είναι οι παράνομες αμμοληψίες από τους χειμάρρους της περιοχής και από τον ποταμό Ταυρωνίτη.

Η έκταση της παράνομης αυτής δραστηριότητας είναι τέτοια, ώστε, αν αυτή δεν κατασταλεί, οποιαδήποτε παρέμβαση στο φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών θα είναι μάταια και ουτοπική.

Για την προστασία του κόλπου των Χανίων από τη διάβρωση καταλήγει ο κ. Βαλυράκης εκκρεμούν δύο προτάσεις, μια μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μια μελέτη του Εργαστηρίου Φυσικών Καταστροφών και Παράκτιας Μηχανικής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ερωτά τον Υπουργό, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει προς την κατεύθυνση εφαρμογής ενός σχεδίου δράσης, για την ανάσχεση του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών και των αιτίων που το προκαλούν, με γνώμονα πάντα, την αειφορία των  συστημάτων των παρακτίων ζωνών.

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Αγαπητοί Κύριοι/Κυρίες
  Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της Διάβρωσης των Ακτών έχουν εκδοθεί κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Code of Conduct for Coastal Zones, 1999) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (European Environment Agency, 2006) κλπ. Το περιεχόμενο των κειμένων αυτών, τα συμπεράσματα και οι συστάσεις-οδηγίες που προβάλλονται σε αυτά δεν τηρούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Διευθύνσεις Υπουργείων της Χώρας μας. Παρατηρείται η έλλειψη σχεδιασμού αντιμετώπισης του φαινομένου με τρόπο ορθολογικό, όπως επίσης και η διατήρηση καθεστώτος μη εφαρμογής νέων Μεθόδων και Τεχνολογιών.
  Το θέμα αυτό έχει αναδειχθεί επαρκώς από Επιστημονική Εκθεση του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Ελλάδας καθώς και στην Ημερίδα που ακολούθησε στην Πάτρα με αθρώα συμμετοχή Πολιτών, Δημάρχων, Πολιτικών, Καθηγητών (Παν/μιο Πατρών, Πολυτεχνείο Κρήτης κλπ). Από την εργασία του ΤΕΕ/ΤΔΕ αναδείχθηκε η ανάγκη εφαρμογής νέων, ηπιων Μεθόδων Προστασίας χαμηλού κόστους. Αντίθετα αδειοδοτούνται κατά προτεραιότητα σκληρά (φαραωνικά) έργα παλαιάς τεχνολογίας, παρά:
  1. το υπέρογκο κόστος κατασκευής και συντήρησης που διαθέτουν
  2. την επιβάρυνση του παράκτιου Περιβάλλοντος (οπτική όχληση, κατάληψη μεγάλων τμημάτων ακτής με ογκόλιθους, παρεμπόδιση/διακοπή των φυσικών παράκτιων διεργασιών, υποβάθμιση τμημάτων ακτής κλπ)
  3. τις διαπιστωμένες αστοχίες τέτοιων έργων στην περιοχή της Κορινθίας (ακτή Λυκοποριάς) και σε άλλες παράκτιες περιοχές της Χώρας μας
  Η προώθηση νέων, Περιβαλλοντικά φιλικών Τεχνολογιών προστασίας των Παράκτιων Ζωνών εμποδίζεται στην πράξη από την γραφειοκρατία και την αρνητική στάση των αρμοδίων παρά το χαμηλό κόστος μελέτης και κατασκευής τους.

  Χριστόφορος Καπόπουλος
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός, M.Sc.
  Γεωλόγος, Cert. ICZM UNESCO-IHE
  Μέλος Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος ΤΕΕ/Τμήμα Δυτ. Ελλάδας

Comments are closed.