Θεσσαλονίκη: εκπαιδευτική άσκηση για σεισμό και ορεινή διάσωση

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στο πλαίσιο της 4ης Άσκησης Συνεργασίας Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας που διοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος & Πρασίνου του δήμου Θέρμης  και τους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας δήμου Θέρμης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 15:30 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος  άσκηση διάσωσης σε σεισμό καθώς και  το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012 από τις 10:30 έως τις 16:00 στο Φράγμα Θέρμης θα πραγματοποιηθεί άσκηση ορεινής διάσωσης.

Στην άσκηση συμμετέχουν εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασία από όλη την Κεντ. Μακεδονία, η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών του Δήμου Θεσσαλονίκης, η 2η ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης, το κέντρο επιχειρήσεων του Α.Π.Θ. και η Ελληνική Ομοσπονδία Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας.

Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει την Παρασκευή στις 15:30 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος και το Σάββατο στο Φράγμα της Θέρμης από τις 10:30 έως τις 16:00.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί βάσει δύο σεναρίων:

– Σενάριο 1ο: Σεισμός 6,2 της κλίμακας Richter (1ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος)
– Σενάριο 2ο: Ορεινή Διάσωση (Φράγμα Θέρμης στην είσοδο του Περιβαλλοντικού Πάρκου)

Πιο αναλυτικά:

Σεισμός

1η ημέρα Παρασκευή 17-2-2012

Στις 14:30 από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Α.Π.Θ. θα δοθεί η έναρξη της άσκησης και η περιγραφή του συμβάντος.

Το σενάριο της άσκησης αφορά στην εκδήλωση σεισμού μεγέθους 6,2 Richter, με αποτέλεσμα την μερική κατάρρευση κτιρίου στο πολεοδομικό συγκρότημα του Πανοράματος Θεσσαλονίκης. Εθελοντικές οργανώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καλούνται να φέρουν εις πέρας το έργο διάσωσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες την ώρα του σεισμού εγκλωβίστηκαν εντός του κτιρίου οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν σε αυτό, περίπου 12 άτομα. Πλησίον του κτιρίου υπάρχει σχολείο (Γυμνάσιο) που κατά πληροφορίες από αδυναμία εξόδου τους, λόγω καθίζησης της εξωτερικής πόρτας, εγκλωβίστηκαν οι μαθητές. Θα επέμβουν εθελοντές διασώστες για την ασφαλή έξοδό τους.

Ορεινή Διάσωση

2η ημέρα Σάββατο 18-2-2012

Στις 8:30 και πάλι από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Α.Π.Θ. θα δοθεί η έναρξη της άσκησης της 2ης ημέρας. Το σενάριο έχει ως εξής: Σε κρημνώδη περιοχή στις παρυφές λίμνης βρίσκονται εγκλωβισμένοι ορειβάτες. Η προσέγγιση και η μεταφορά τους θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση πλωτών μέσων και εξοπλισμού ορεινής διάσωσης. Μετά από το Triage και την παροχή των Α΄ Βοηθειών θα μεταφερθούν σε ασφαλές πεδίο όπου έχει ήδη αναπτυχθεί η Υγειονομική μονάδα. Το συμβάν εξελίσσεται πλησίον του Φράγματος Θέρμης.

Λήξη και Απενημέρωση

3η ημέρα Κυριακή 19-2-2012

Στις 10:00 συγκέντρωση των εθελοντών σε αίθουσα του Δήμου Θέρμης για απενημέρωση και λήξη της άσκησης.

econews

Σχόλια