Ένοχη για χημική δηλητηρίαση αγρότη η Monsanto

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ένοχη για χημική δηλητηρίαση αγρότη κρίθηκε η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Monsanto από δικαστήριο της Γαλλίας.

Η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε όταν ο Γάλλος καλλιεργητής σιτηρών Paul Francois προσέφυγε στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας ότι υπέφερε από νευρολογικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων απώλεια μνήμης, προβλήματα στην ομιλία και πονοκεφάλους, αφότου εισέπνευσε το εντομοκτόνο της Monsanto «Lasso weedkiller», το 2004.

Ο 47χρονος αγρότης κατηγορεί την εταιρεία βιοτεχνολογίας για το γεγονός ότι η ετικέτα του προϊόντος δεν προειδοποιούσε επαρκώς για τους ενδεχόμενους κινδύνους από τη χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος.

Το δικαστήριο της Λυών, που εκδίκασε την υπόθεση, ζήτησε τη γνωμάτευση ειδικού για τα προβλήματα υγείας που παρουσίασε ο αγρότης αφότου εισέπνευσε το εντομοαπωθητικό.

«Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση καθώς είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που μια εταιρεία παραγωγής παρασιτοκτόνων κρίνεται ένοχη για πρόκληση χημικής δηλητηρίασης», δήλωσε στο Reuters ο δικηγόρος του αγρότη.

Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση ανοίγει τον δρόμο και σε άλλους αγρότες να προσφύγουν κατά εταιρειών παρασιτοκτόνων για πρόκληση σωματικών βλαβών και προβλημάτων υγείας.

econews

Σχόλια