Υδρογονάνθρακες: β΄ γύρος αδειοδότησης στην Κύπρο

1
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ δημοσιεύονται σήμερα τα έγγραφα σε σχέση με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης για εξερεύνηση υδρογονανθράκων σε τεμάχια της κυπριακής  ΑΟΖ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η Κυπριακή Δημοκρατία καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών εξερεύνησης υδρογονανθράκων και ακολούθως αδειών εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε ορισμένες περιοχές που βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου».

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων μπορούν να υποβληθούν εντός 90 ημερών από την σημερινή ημέρα δημοσίευσης και θα πρέπει να αποστέλλονται στο Υπουργείο Eμπορίου. Όπως τονίζεται, όσες αιτήσεις αποσταλούν μετά τη λήξη της προθεσμίας, δεν θα ληφθούν υπ’ όψην.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας sigmalive.com, στην ανακοίνωση γίνεται εκτενής αναφορά στα 12  οικόπεδα για τα οποία θα δοθούν οι άδειες, με τις ακριβείς τους γεωγραφικές συντεταγμένες (εξαιρείται το τεμάχιο 12, για το οποίο η άδεια έχει ήδη χορηγηθεί στην Noble Energy).

Τονίζεται παράλληλα πως η οριστική απόφαση θα ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο της κυπριακής Δημοκρατίας εντός έξι μηνών από σήμερα.

Όπως επισημαίνεται, τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψην στην οριστική απόφαση για τη χορήγηση των αδειών είναι τα εξής:

1.οι τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες των αιτούντων

2.οι τρόποι με τους οποίους ο αιτών προτίθεται να εκτελέσει τις δραστηριότητες που προβλέπονται στην άδεια

3.τα οικονομικά ανταλλάγματα που προσφέρει ο αιτών προκειμένου να λάβει την άδεια, και

4.τυχόν έλλειψη αποτελεσματικότητας και ευθύνης που υπέδειξε ο αιτών στο πλαίσιο προηγούμενης άδειας ή εξουσιοδότησης, οποιασδήποτε μορφής σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.