Ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Κοζάνη – «Πράσινο» ευρωπαϊκό project (video)

2
324

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του Δημάρχου Κοζάνης,  για την οριστικοποίηση των επιλογών του ερευνητικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής  Πρωτοβουλίας Green – eMotion που υλοποιείται στην Ελλάδα από τη ΔΕΗ Α.Ε / ΚΔΕΠ σε συνεργασία με το Δήμο Κοζάνης .

Η εν λόγω πρωτοβουλία τοποθετεί τη χώρα μας στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Ευρώπη στον τομέα της ενέργειας, των ΑΠΕ και της ηλεκτροκίνησης.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα Green-eMotion είναι κοινοπραξία 42 συμμετεχόντων (Ηλεκτρικές και Βιομηχανικές Εταιρείες, Κατασκευαστές Αυτοκινήτων, εταιρίες παροχής υπηρεσιών, Δήμοι, Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά και Ερευνητικά Ινστιτούτα) που θα συνεισφέρουν, θα ανταλλάξουν και θα επεκτείνουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους με έργα ηλεκτροκίνησης σε επιλεγμένες περιοχές εντός της Ευρώπης.

Οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία συγκεντρώνουν την εμπειρία από την ηλεκτροκίνηση στις υπάρχουσες και νέες πιλοτικές περιοχές εντός της Ευρώπης και βελτιώνοντας την τεχνολογία τους.

Κλειδί αποτελεί η ανάπτυξη Ευρωπαϊκών διαδικασιών, προτύπων και εφαρμογών πληροφορικής και επικοινωνίας που θα επιτρέψουν στους κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων εύκολη και χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς πρόσβαση σε εγκαταστάσεις φόρτισης και υπηρεσίες σε ολόκληρη την ΕΕ.

Στην Ελλάδα σε συνεργασία ΔΕΗ και Δήμου Κοζάνης, θα δημιουργηθεί το πρώτο πιλοτικό έργο ηλεκτροκίνησης βασισμένο στην εμπειρία και στις καλές πρακτικές των πιλοτικών έργων της ΕΕ. Είκοσι σταθμοί φόρτισης θα εγκατασταθούν στην Κοζάνη και 15 ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας «η παραμονή στο κέντρο των ενεργειακών εξελίξεων, όχι μόνο με την κλασσική μορφή της ενέργειας αλλά και τις ΑΠΕ καθώς και τις νέες τεχνολογίες, αποτελεί στρατηγικό σχέδιο του Δήμου Κοζάνης.  Υπό αυτή την έννοια είναι ευτυχής η συγκυρία, που συνεργαζόμαστε με τη ΔΕΗ, σε αυτό το ευρωπαϊκό project που αφορά τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Η κ. Βάλυ Λιόλιου, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Δοκιμών, ερευνών και προτύπων της ΔΕΗ «η επιχείρηση πρόκειται να εγκαταστήσει στην περιοχή το πρώτο πιλοτικό έργο ηλεκτροκίνησης, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Green E-motion. Η ΔΕΗ επέλεξε τον Δήμο Κοζάνης για να αναπτύξει συνεργασία, λόγω της στενής συνεργασίας με την περιοχή, αλλά και λόγω της πρωτοπορίας της στα ενεργειακά θέματα».

Το Green eMotion  συγκεντρώνει την εμπειρία από ηλεκτροκίνηση με χρήση αυτοκινήτων, λεωφορείων, δίτροχων, αλλά και υβριδικών οχημάτων. Ειδικοί τομείς σε μερικές από τις περιοχές επίδειξης περιλαμβάνουν ανταλλαγή μπαταριών και DC φόρτιση όπως και ενσωμάτωση έξυπνων μετρητών, διασυνοριακή κυκλοφορία, διαφορετικά συστήματα πληρωμής και δοκιμές εναλλακτικών επιχειρηματικών μοντέλων.

Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 42 εκατομμύρια ευρώ.

Δείτε το video:

Προγραμμα Green E-motion from Dimos Kozanis on Vimeo.

2 Σχόλια

  1. Ωραία ακούγονται όλα αυτά αλλά ρωτάω. Ποιός θα χρεωθεί τα 42 εκατομύρια ευρώ. Ο Δήμος κοζάνης, και η ΔΕΗ;
    Και επίσης μήπως είναι καλύτερα αντί να δοθούν αυτά τα χρήματα στο κονσόρτιουμ αυτών των ξένων εταιριών να δοθούν για την ανάπτυξη του Ελληνικού ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου «made in Πτολεμαϊδα»;

  2. Συμφωνω απόλειτα με την παραπάνω άποψη.Πραγματικα το να αποκτήσει επιχειρηματικότητα και και κατ΄επέκταση οικονομικά οφέλοι απο της ανανεοσιμεσ πηγες ενεργειας η Ελλαδα σε περιοδο κρίσης ειναι πολυ συμααντηκο. Η Ελλαδα πρεπει να αποκτισει μια καποια αυτονομια για να μπορεσει να ανταπεξελθει σε αυτους τους δύσκολους καιρούς όλοι ξέρουν οτι ειναι μια χωρα με δυνατότητες στον χωρο τον ανανεώσιμων πηγών ενεργείας . Ανανεώσιμες ενεργεις που αν χρεισιμοποιειθουν θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικα την οικονομια , κατά την γνώμη μου για να έχουμε άμεσα αποτελέσματα θα πρέπει να παραμεριστεί για λίγο η γραφειοκρατία .

Comments are closed.