Φυσικό αέριο: τουρκικές προφάσεις τα τεχνικά προβλήματα λέει ο Καλαφάτης

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στο θέμα της διακοπής της ροής φυσικού αερίου από την Τουρκία αναφέρθηκε ο υπεύθυνος Τομέα Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Ειδικότερα, ο κ. Καλαφάτης υπαινίσσεται τουρκικές προφάσεις, αναφορικά με τα τεχνικά προβλήματα και ερωτά την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ εάν η ΔΕΠΑ έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις ώστε αφενός να διασφαλίσει τα συμβατικά της δικαιώματα έναντι της τουρκικής BOTAS και αφετέρου εάν έχει προβλέψει εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου.

Εντωμεταξύ, διαρρέουν πληροφορίες ότι η κανονική ροή θα αποκαθίστατο το βράδυ της Πέμπτης (9/2).

Αναλυτικότερα, ο κ. Καλαφάτης δήλωσε τα εξής:

«Για δεύτερη φορά μέσα στον τελευταίο μήνα η Τουρκία αποφασίζει να διακόψει τη ροή αζέρικου φυσικού αερίου προς τη χώρα μας, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα και λόγους «ανωτέρας βίας».

Σχετικά δημοσιεύματα, όμως, στον ηλεκτρονικό Tύπο επικαλούνται πηγές σύμφωνα με τις οποίες, η Τουρκία στην πραγματικότητα παρακρατεί ποσότητες που προορίζονται για την Ελλάδα, για να καλύψει τις δικές της αυξημένες, λόγω της κακοκαιρίας, ανάγκες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είχαν προηγηθεί σχετικά τηλεγραφήματα των πρακτορείων Dow Jones Newswires και Reuters, ενώ και το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι «το φυσικό αέριο προς την Ελλάδα διεκόπη από το Αζερμπαιτζάν και το Ιράν, εξαιτίας βλάβης μεταξύ των σταθμών συμπίεσης στις δύο χώρες», διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η ροή προς τα τουρκικά νοικοκυριά συνεχίζεται κανονικά.

Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να ξεδιαλύνει το τοπίο και να δώσει σαφείς απαντήσεις, για το τί πραγματικά συμβαίνει τελικά :
Έχει επηρεασθεί η ροή φυσικού αερίου από την Τουρκία προς τη χώρα μας και σε τί ποσότητες; Έχει προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες η ΔΕΠΑ, ώστε να διαπιστώσει τα αίτια διακοπής της παροχής αερίου από την τουρκική εταιρία BOTAS;

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ελληνική πλευρά βάσει των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που προκύπτουν από τη σχετική σύμβαση, έναντι της αντισυμβαλλόμενης τουρκικής πλευράς;

Αν συνεχιστεί παρόμοια συμπεριφορά εκ μέρους της τουρκικής εταιρίας, πώς διασφαλίζεται η ομαλή τροφοδοσία και επάρκεια στη χώρα μας, ενόψει και της ανακοίνωσης της απόφασης της Ρωσίας να μην καλύψει τις επιπλέον ανάγκες της Ευρώπης;»

Σχόλια