Περιβαλλοντικά ατυχήματα: η νέα μάστιγα της Κίνας – Ευθύνες στη χημική βιομηχανία

0
15

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μεγάλη αύξηση περιβαλλοντικών ατυχημάτων παρουσιάζει η Κίνα.

Μόνο πέρυσι, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας, τα περιβαλλοντικά ατυχήματα ανήλθαν σε 542.

Τα ατυχήματα, στην πλειοψηφία τους οφείλονται στην ταχύτατη ανάπτυξη της χημικής βιομηχανίας, στο πλαίσιο της αστικοποίησης.

Σε δηλώσεις στην China Daily, ο κ. Ling Jiang, κορυφαίος αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου Περιβάλλοντος ανέφερε ότι το 60% των περιβαλλοντικών ατυχημάτων αφορά σε τροχαία ατυχήματα και εργατικά ατυχήματα κατά την  παραγωγική διαδικασία.

Ενδεικτικά αναφέρεται το πρόσφατο περιστατικό ρύπανσης του ποταμού «Longjiang» με καρκινογόνο κάδμιο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν σοβαρά τα αποθέματα νερού της πόλης Liuzhou, με πληθυσμό 3,7 εκατομμύρια κατοίκους.

Το κάδμιο, που ανήκει στα βαρέα μέταλλα, είναι ένα ιδιαίτερα τοξικό και χρησιμοποιείται στις μπαταρίες και τα βιομηχανικά χρώματα.

Η έκθεση σε κάδμιο μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρο βλάβη στο συκώτι και τα νεφρά.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των ατυχημάτων που προκαλούνται από παράνομη εναπόθεση αποβλήτων και ρυπαντών περιορίστηκε αρκετά, καθώς οι Αρχές έχουν λάβει αυστηρά μέτρα εποπτείας.

Όπως επισημαίνουν οι αξιωματούχοι, τα δυο σοβαρά προβλήματα που ανακόπτουν την πορεία της Κίνας προς την αειφόρο ανάπτυξη είναι οι ελλείψεις σε αποθέματα νερού και η ρύπανση.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό φτάνουν τα 200 εκατομμύρια.

«Το πρόβλημα της ρύπανσης των υδάτων είναι πολύ σοβαρό στην Κίνα. Μόνο το 46% από τα 178.000 χιλιόμετρα των μεγάλων ποταμών και λιμνών που παρακολουθεί το υπουργείο μας πληροί τις προδιαγραφές ποιότητας», τόνισε ο κ. Ling Jiang.

Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος της Κίνας είναι το ποσοστό αυτό να φτάσει το 80% ως το 2020 και το 100% ως το 2030.

econews

Σχόλια