Φυσικό αέριο: διακοπή προμήθειας στη χώρα μας από Τουρκία

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σταμάτησε την παροχή φυσικού αερίου προς τη χώρα μας η Τουρκία εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων στη μεταφορά από το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν.

Ειδικότερα, πηγές που επικαλούνται δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ και άλλων αξιωματούχων της γείτονος, αναφέρουν ότι διεκόπη η μεταφορά αζερικού αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ εξαιτίας τεχνικού προβλήματος στους σταθμούς συμπίεσης, ενώ έχει μειωθεί η προμήθεια από το Ιράν.

Άλλες πηγές αναφέρουν δηλώσεις του εκπροσώπου της ΒΡ στο Σαχ Ντενίζ, Ταμάμ Μπαγιατλί, ο οποίος απέδωσε τη διακοπή προμήθειας σε προγραμματισμένες επισκευές στο σύστημα ηλεκτρισμού της πλατφόρμας, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το απόγευμα της Τετάρτης (8/2).

Εκτιμάται πώς η ροή αζέρικου αερίου προς την Ελλάδα θα αποκατασταθεί σήμερα.

Το Σαχ Ντενίζ παράγει περίπου 25 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου ημερησίως, ενώ η Ελλάδα -συγκεκριμένα η ΔΕΠΑ- αγοράζει περίπου 800 εκατ. αζέρικου αερίου μέσω Τουρκίας (BOTAS) ετησίως.

Η Τουρκία κάθε χρόνο εισάγει 10 δισ. κυβικά μέτρα από το Ιράν και 6 δισ. κυβικά μέτρα από το Αζερμπαϊτζάν,ενώ κυριότερο προμηθεττής της είναι η Ρωσία.

econews

Σχόλια