Μάφιν με κολοκύθα και μπαχαρικά

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

O φίλος μου ο Σταύρος κατέφθασε κάποια Παρασκευή κρυμμένος πίσω από μια γινωμένη κολοκύθα μεγέθους αγκαλιάς! Ακούμπησε το πορτοκαλί μενίρ στον πάγκο της κουζίνας και τον εξαφάνισε.

‘Είναι απ’ τον κήπο. Μην την αφήσεις πολύ, είναι έτοιμη’, με άγχωσε με το πιο γλυκό του χαμόγελο. Σάββατο, όχι ακριβώς πρωί αλλά μετά τον καφέ, βάλθηκα να την καθαρίζω, επανακτώντας την ζωτική κυριαρχία του πάγκου μου και μαζί μια αίσθηση γελοίας υπερβολής για την περιττή μου ευσυνειδησία, η οποία ευτυχώς δεν στάθηκε αρκετά ικανή να μετεξελιχθεί σε δείγμα ακόμη πιο γελοίου αυτοθαυμασμού.

Δεν μπορώ να αποφανθώ ότι πιάνει πάντα το κόλπο, όμως μερικές φορές προσπερνάς τη ματαιοδοξία και τα συμπαρομαρτούντα της, αν προλάβεις να εστιάσεις σε κάτι λειτουργικό, πρακτικό. Με τέτοιες απύθμενες σαββατιάτικες σκέψεις, η κολοκύθα κόπηκε ταχύτατα και εργονομικά, κρατήθηκα να μην πω ‘τέλεια’ και αναιρέσω επιτυχώς όλο το προηγούμενο τόσο καλοστημένο σκεπτικό.

Η εισβολή της συγκεκριμένης πρώτης ύλης και σε ποσότητα καθόλου ευκαταφρόνητη έφερε τα πάνω κάτω στο μενού της εβδομάδας, δημιουργική ανατροπή βαφτίστηκε ο ανασχεδιασμός που ξεχείλωνε κάθε μέρα σχεδόν το πρόγραμμα φαγητού για να χωρέσει και κάτι με κολοκύθα.

Ξαναφτιάχτηκε σε γενναίο μέγεθος η κολοκυθόπιτα εκ Σάμου, η οποία -εννοείται πως- είχε το αναμενόμενο σουξέ (εξαφανίστηκε στο 12ωρο) κι αν δεν την έχετε δοκιμάσει ως τώρα, να την κάνετε, η συνταγή είναι εξαιρετική.

Με τον κρύο καιρό να συνηγορεί, κάναμε επίσης κολοκυθόσουπες –όλα τα λινκ για ευκολία βρίσκονται στο τέλος του ποστ-, μεξικάνικο colache συνοδευτικό σε κοτόπουλο αλλά και συνδυασμούς με αχλάδι, καταλήγοντας πως τα δυο υλικά δένουν απρόσμενα ωραία και ταιριάζουν για σοφιστικέ έσκορτ σε πετούμενο κυνήγι (πάπια, φασιανό, πέρδικα κ.λπ.).

Τα μάφιν με κολοκύθα, σκέτα αλλά και με τσιπς σοκολάτας, ήταν το τρίτο κυριολεκτικά κολοκυθο-εγχείρημα. Κρίνεται ίσως ελάχιστα παρακινδυνευμένο να εικάσω ότι με τα μάφιν παρουσιάζω υποτροπή –για όσους δυσπιστούν συστήνεται βόλτα στην προηγούμενη σοκολατένια παντεσπανική μαφινοπαραγωγή, εδώ. Αν επομένως, δεν φταίει η ευκολία της παρασκευής τους και μια μίνιμαλ κομψότητα σε αντίθεση με την μπαρόκ αισθητική των φανταχτερών cupcakes, πέραν της γεύσης φυσικά, τότε ενδέχεται το ασυνείδητο να έλκεται για αδιευκρίνιστους ακόμη λόγους από το χαριτωμένο πλην ύπουλο μέγεθος (γιατί δοκιμάζεις ένα και καταλήγεις να τρως πέντε), το χρώμα και το άρωμα του τρίο κανέλα, γαρίφαλο, τζίντζερ (αφροδισιακή ένεση στη μύτη), την υφή τόσο γοητευτικά αναποφάσιστη ανάμεσα στο να είναι σπογγώδης ή υγρή και last but not least το στιλ, μια που κάτι προσθέτει η ήρεμη στρογγυλάδα τους όπως κάθεται δίπλα στο τσάι για παράδειγμα ή στον καφέ ή ακόμα και σε μια ζεστή σοκολάτα.

Όπως και νάχει, η κολοκύθα-Γολιάθ βρήκε αυτή τη φορά τον γκουρμέ της εκφραστή στα Βενιαμίν-μάφιν, διασκευάζοντας την γνωστή πολεμοχαρή ιστορία σε ένα καθ΄όλα γευστικό λαβ στόρι.

Ανάμεσα στις δοκιμές, άκρως συμπαθής και αυτή με την προσθήκη σοκολάτας, οπότε αν δεν ζείτε χωρίς, βάλτε την ελεύθερα, πικρή ή γάλακτος και με όλες τις ευλογίες μας.

Προετοιμασία: 10-15 λεπτά συν το ψήσιμο της κολοκύθας. Εξαιρετικά εύκολη συνταγή κι αν έχετε ήδη έτοιμη την κολοκύθα, που το συστήνω (ψήσιμο π.χ. από την προηγουμένη), γρήγορη. Για τα 24 θα χρειαστείτε μεγάλο μπολ, ώστε να χωρέσει όλα τα υλικά και να έχει περιθώριο για το ανακάατεμα. Η δόση ακριβώς μισή αν πρόκειται για 12.

Yλικά (για 24 μάφιν)
900 γραμ. φρέσκια κολοκύθα, ζυγισμένη καθαρισμένη, κομμένη σε κομμάτια 5-7 εκατ.
1/2 φλ. καλαμποκέλαιο (ή άλλο ανάλογο)
5 μεσαία αβγά ή 4 μεγάλα, ανακατεμένα (όχι χτυπημένα)
3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. baking powder
1 1/2 φλ. ζάχαρη
1 κ.γ. σόδα μαγειρικής
1 κ.γ. αλάτι
1,5 κ.γ. κανέλα
1,5 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
½ κ.γ. τζίντζερ σκόνη
2/3 – 1 φλ. τσιπς μαύρης σοκολάτας (προαιρετικά, αν θέλετε τα 12 σοκολατένια)
για την επιφάνεια
1 κ.σ. ζάχαρη
½ κ.γ. κανέλα

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C.

Ετοιμάζετε την κολοκύθα: Βάζετε τα κομμάτια της σε ταψάκι που έχετε στρώσει με λαδόχαρτο ή αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 -60 λεπτά. Αφήνετε λίγο να κρυώσουν και τα πολτοποιείτε με πιρούνι (το προτείνω γιατί έτσι δεν διαλύεται εντελώς η κολοκύθα) ή στο μούλτι.

Σημείωση: Αν έχετε microwave, ψήστε την εκεί για 15 λεπτά αλλά στραγγίξτε το περισσότερο από το νερό που θα βγάλει μόλις κρυώσει. Μπορείτε επίσης να την βάλετε σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και να την μαγειρέψετε εκεί μέχρι να μαλακώσει (20-25 λεπτά).

Χαμηλώνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.

Κάνετε τα μάφιν: Σε μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα πρώτα υλικά εκτός από το αλεύρι και τα ανακατεύετε. Προσθέτετε στη συνέχεια 2-3 κ.σ. κάθε φορά από το αλεύρι και ανακατεύετε ελαφρά και με φειδώ στις κινήσεις, ίσα-ίσα να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα.

Στρώνετε τις φόρμες για μάφιν με τις ανάλογες χάρτινες βάσεις (αλλιώς αλείψτε με βούτυρο) και μοιράζετε το μίγμα. Αν θέλετε κάποια και με γεύση σοκολάτας, προσθέστε τα τσιπς της κουβερτούρας μέσα στο μίγμα, αφού έχετε γεμίσει τα φορμάκια με το σκέτο μισό.

Ανακατεύετε την 1 κ.σ. ζάχαρη με το 1 κ.γ. κανέλα και πασπαλίζετε μ’ αυτό την επιφάνεια των μάφιν. Ψήνετε στο φούρνο για 25-30 λεπτά. Τα βγάζετε και τα τοποθετείτε σε σχάρα να κρυώσουν.
Σερβίρισμα: Προτείνεται τα μάφιν αυτά να είναι κάπως ζεστά, ειδικά τον χειμώνα. Βάλτε τα για 10 λεπτά σε φούρνο 70-80 βαθμών C. Διαφορετικά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Άλλες συνταγές με κολοκύθα:πίτα με κολοκύθα και μοσχοκάρυδο από τη Σάμο, – κρέμα κολοκυθόσουπα λάιτ με μοσχοκάρυδο, – παστίτσιο με κρέπες και γέμιση κολοκύθας, – κολοκυθόσουπα με κανέλα και κρουτόν με τυρί και κολοκυθόσπορους.

Πηγή Συνταγές Pandespani

Σχόλια