Ανακάλυψαν νέο πλανήτη που μπορεί να στηρίξει ζωή

1
31

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Έναν τέταρτο πλανήτη, έξω από το ηλιακό σύστημα, που θα μπορούσε να κατοικηθεί ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Ο «υπερπλανήτης» είναι σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι που ονομάζεται GJ 667C και βρίσκεται περίπου 22 έτη φωτός από τη Γη.

Είναι αρκετά μεγαλύτερος από τη Γη (η μάζα του είναι 4,5 φορές μεγαλύτερη), περιστρέφεται γύρω από το αστέρι του σε 28 ημέρες και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι θερμοκρασία του είναι αρκετά καλή ώστε να κατοικηθεί.

«Αυτός είναι στην ουσία ο γείτονάς μας. Βρίσκεται πολύ κοντά», δήλωσε ο Steven Vogt, αστρονόμος από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

«Ο συγκεκριμένος πλανήτης είναι ο νέος καλύτερος υποψήφιος για να διατηρεί το νερό υγρό στην επιφάνειά του και ίσως να φιλοξενεί τη ζωή όπως εμείς τη γνωρίζουμε», εξήγησε ο Anglada-Escudé, από το Ινστιτούτο Επιστημών Carnegie, επικεφαλής της ομάδας αστρονόμων που ανακάλυψαν το νέο πλανήτη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι άλλοι τρείς εξωπλανήτες είναι σε τροχιά γύρω από το αστέρι GJ 667C, κάτι που δείχνει ότι πλανήτες που θα μπορούσαν να κατοικηθούν σχηματίζονται σε περιβάλλοντα με μεγαλύτερη ποικιλία σε σχέση με ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα.

Ο νέος πλανήτης ονομάστηκε GJ 667Cc.

Υπενθυμίζεται ότι πριν δυο μήνες η NASA είχε επιβεβαιώσει την ύπαρξη ενός πλανήτη  με χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα της Γης.

Πρόκειται για τον πλανήτη  Kepler 22-b, που βρίσκεται 600 έτη φωτός μακριά, είναι υπερδιπλάσιος σε μέγεθος συγκριτικά με τη Γη και η θερμοκρασία του κυμαίνεται στους 22 βαθμούς Κελσίου.

Ο Kepler 22-b είναι ο πρώτος πλανήτης που οι επιστήμονες αποκάλεσαν «υπερ – Γη», καθώς είναι αρκετά πιθανό να διαθέτει ωκεανούς και ηπείρους, όπως η Γη.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.