Δέκα νέα συναρπαστικά είδη ζώων και φυτών που ανακαλύφθηκαν το 2011 (photos)

3
164

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Παρότι το 2011 σημαδεύτηκε από την εξαφάνιση ή τη διακινδύνευση της επιβίωσης πλήθους ειδών πανίδας και χλωρίδας, στον αντίποδα ανακαλύφθηκαν πολλά πρωτόγνωρα πλάσματα: από είδη καρχαριών και δελφινιών μέχρι μέδουσες, παράσιτα και βάτραχοι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ερυθρό Κατάλογο (Red List) των ειδών υπό εξαφάνιση που δημοσιοποίησε η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) στις 10 Νοεμβρίου 2011 περισσότερα από 62.000 είδη πανίδας και χλωρίδας κινδυνεύουν (περισσότερα εδώ).

Διαβάστε παρακάτω δέκα είδη που ανακαλύφθηκαν το 2011:

1. Σαρκοβόρα φυτά-κανάτες

Ερευνητές του WWF ανακοίνωσαν την ανακάλυψη περισσότερων από 200 ειδών νέων ειδών στην περιοχή του ποταμού Μεκόνγκ της Κίνας, μεταξύ των οποίων πέντε σαρκοβόρα φυτά που μοιάζουν με κανάτες.

Τα συγκεκριμένα φυτά προσελκύουν και τρέφονται με μικρούς αρουραίους, ποντίκια, σαύρες, ακόμα και πουλιά.

 

 

 

 

 

2. Μύκητες-παράσιτα που μετατρέπουν μυρμήγκια σε ζόμπι

Επιστήμονες ανακάλυψαν τέσσερα νέα είδη μυκήτων οι οποίοι ελέγχουν τη συμπεριφορά των μυρμηγκιών που τους πλησιάζουν, τα μετατρέπουν σε ζόμπι και στη συνέχεια διαβιούν και αναπτύσσονται παρασιτικά στο «κουφάρι» τους.

Οι μύκητες-ξενιστές εντοπίστηκαν σε δύο διαφορετικές περιοχές των τροπικών δασών της Αμαζονίας. Καθένα από τα τέσσερα είδη εξειδικεύεται στην “παγίδευση” ενός διαφορετικού είδους μυρμηγκιού-ξυλουργού (διαβάστε περισσότερα εδώ).

 

 

 

 

 

 

3. Θαλάσσιος Γυμνοσάλιαγκας

Ένα ταξίδι μελών της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνια στις Φιλιππίνες είχε ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη περισσότερων από 300 ειδών συμπεριλαμβανομένου ενός θαλάσσιου γυμνοσάλιαγκα που εκκρίνει τοξίνες για να απομακρύνει τους θηρευτές ελλείψει κελύφους.

 

 

 

 

4. Ο “πρησμένος” καρχαρίας

Στο ίδιο ταξίδι στις Φιλιππίνες ανακαλύφθηκε ένας καρχαρίας που γεμίζει το στομάχι του με νερό για να πρηστεί και να φανεί ακόμα πιο απειλητικός στους εχθρούς του.

 

 

 

 

5. Πίθηκος Callicebus

Το νεότερο μέλους της οικογένειας πιθήκων Callicebus ανακαλύφθηκε σε μια ανεξερεύνητη πλευρά της Αμαζονίας τον Αύγουστο του 2011 όταν ο βιολόγος Τζούλιο Νταλπόντε εντόπισε ένα πρωτεύον θηλαστικό με σημάδια στο κεφάλι και την ουρά που το διέκριναν από τους άλλους πιθήκους της περιοχής.

 

 

 

6. Γιγάντια ροζ μέδουσα

Επιστήμονες συνάντησαν μια γιγάντια μέδουσα χρώματος ροζ, με πλοκάμια μήκους άνω των 21 μέτρων η οποία φέρει το επίσημο όνομα Drymonema larsoni.

 

 

 

 

7. Δελφίνι Tursiops australis

Μόλις τρία είδη δελφινιών εντοπίστηκαν κατά τον προηγούμενο αιώνα. Πέρυσι όμως Αυστραλοί επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα πλατύρυγχα δελφίνια που κολυμπούσαν στις θάλασσές τους αποτελούσαν ένα τελείως διαφορετικό είδος.

Πρόκειται για τα δελφίνια Tursiops australis που διαφέρουν από τους συγγενείς τους τόσο ως προς τη χρωμοσωματική αλυσίδα όσο και ως προς το σχήμα του κρανίου.

 

 

8. Γιγάντια καβούρια Johngarthia cocoensis

Στα νησιά Cocos 560 χιλιόμετρα από την ακτή της Κόστα Ρίκα ερευνητές ανακάλυψαν ένα νέο είδος γιγάντιου καβουριού: το Johngarthia cocoensis.

Παρότι το νέο είδος μοιάζει με τα συγγενικά του, τα αρσενικά μέλη φτάνουν σε μήκος τα 180 εκατοστά.

 

 

 

9. Τα μικρότερα βατράχια στον κόσμο

Ένα είδος βατράχου, που εκτιμάται ότι είναι το μικρότερο παγκοσμίως, ανακάλυψαν στην ανατολική Παπούα Νέα Γουινέα Αμερικανοί ερευνητές.

Με μήκος 7,7 χιλιοστά, ο βάτραχος Paedophryne amauensis είναι πιθανότατα το μικρότερο σπονδυλωτό ζώο παγκοσμίως, μια ομάδα ζώων που περιλαμβάνει θηλαστικά, ψάρια, πτηνά και αμφίβια (διαβάστε περισσότερα).

 

 

10. Νέο ωδικό πτηνό

Παρότι οι επιστήμονες του Queen’s University και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Αργεντινής δεν ανακοίνωσαν κάποιο νέο είδος σπίνου ή άλλου ωδικού πτηνού της Νοτίου Αμερικής έφτασαν σε μια ακόμα πιο συναρπαστική ανακάλυψη: τη δημιουργία ενός νέου είδους στην πράξη.

Όπως αναφέρεται στην επιθεώρηση Science Daily “οι επιστήμονες ανακάλυψαν σπίνους με σημαντικές διαφορές στο φτέρωμα αλλά και στους ήχους, γεγονός που τους κάνει να πιστεύουν ότι τα εν λόγω πτηνά εξελίσσονται ως νέο είδος με διαφορετικό τρόπο από τους προγόνους τους”.

econews

3 Σχόλια

 1. Συναρπαστικό άρθρο που μας γεμίζει ελπίδα ότι όλα μπορούν να βελτιωθούν και ότι η φύση κάνει ακόμα θαύματα!

 2. Και πόσα άλλα θα ανακαλύψουμε ακόμα … και πόσα άλλα θα εξαφανιστούν πριν προλάβουμε να τα ανακαλύψουμε…

 3. Αγαπητοί φίλοι,
  Ξεκίνησα ένα ψήφισμα και σας παρακαλώ να βάλετε την υπογραφή σας. Το ψήφισμα ονομάζεται: Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Σταματήστε τις δηλητηριάσεις αθώων ζώων.

  Αυτό το ζήτημα σημαίνει πολλά για “μένα και προσπαθώ να μαζέψω 3000 υπογραφές. Ελπίζω στη βοήθειά σας.

  Διαβάστε περισσότερα για το ψήφισμα και βάλτε την υπογραφή σας πατώντας εδώ:
  https://secure.avaaz.org/el/petition/Ypoyrgeio_Dimosias_Taxis_kai_Prostasias_toy_Politi_Stamatiste_tis_dilitiriaseis_athoon_zoon/?Day2Share

  Ψηφίσματα όπως αυτό ξεκινούν πάντα από πολύ χαμηλά αλλά μεγαλώνουν γρήγορα όταν απλοί πολίτες σαν κι εμάς συμμετέχουν.

  Παρακαλώ βοηθήστε με υπογράφοντας και διαδίδοντας αυτό το ψήφισμα.

  Ευχαριστώ πολύ!

Comments are closed.