Φωτοβολταϊκά: “εξαπάτησε τους επενδυτές το ΥΠΕΚΑ” λέει η ΝΔ

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Για εξαπάτηση των επενδυτών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έκανε λόγο ο υπεύθυνος τομέα Ενέργειας της Νέας Δημοκρατία, Σταύρος Καλαφάτης με αφορμή τη μείωση των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά (διαβάστε σχετικά εδώ).

Ο Σταύρος Καλαφάτης μίλησε για ανεδαφική πολιτική που πλήττει τις ΑΠΕ, αλλά και για κλονισμό της εμπιστοσύνης προς το υπουργείο.

Αναλυτικότερα, ο κ. Καλαφάτης δήλωσε τα εξής:

«Η Νέα Δημοκρατία είχε έγκαιρα διατυπώσει έντονες ενστάσεις σχετικά με την ενδεχόμενη μείωση των εγγυημένων τιμών των Α.Π.Ε. Ωστόσο, το ΥΠΕΚΑ προχώρησε σε μείωση των εγγυημένων τιμών των φωτοβολταϊκών. Πλέον ο όρος «εγγυημένη τιμή» χάνει την έννοια και την ουσιαστική του σημασία.

Ο εκάστοτε επενδυτής φωτοβολταϊκών συστημάτων δικαιολογημένα νοιώθει εξαπατημένος. Και αυτό γιατί :

· του μίλησαν για «πράσινη ανάπτυξη» και του υποσχέθηκαν «πεδίο δόξης λαμπρό» στις «πράσινες επενδύσεις»,
· του έταξαν ως κίνητρο «εγγυημένες τιμές», των οποίων η εγγύηση «έληξε»,
· τον παραπλάνησαν τάζοντάς του υψηλές αποδόσεις, οι οποίες πλέον απομειώνονται σημαντικά και οι τράπεζες δεν είναι σίγουρο αν θα υποστηρίξουν αυτές τις απώλειες,
· έσπρωξαν αγρότες να σκέφτονται να εγκαταλείψουν τις παραγωγικές αγροτικές τους καλλιέργειες και να σπείρουν «καθρέπτες» στα χωράφια τους,
· προβληματίζουν και αποσυντονίζουν ιδιοκτήτες κτιρίων που προγραμμάτιζαν την τοποθέτηση μικρών φωτοβολταϊκών στις στέγες τους.

Οι διευκρινήσεις του ΥΠΕΚΑ ότι δεν προτίθεται, με βάση τα σημερινά δεδομένα, να προχωρήσει σε μειώσεις εγγυημένων τιμών σε άλλες τεχνολογίες Α.Π.Ε., πέραν των φωτοβολταϊκών, δυστυχώς δεν πείθουν πια κανέναν.

Η εμπιστοσύνη όσων θέλουν να επενδύσουν στις Α.Π.Ε. και να συμβάλουν στην ανάπτυξη κλονίστηκε. Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι τίποτα δεν είναι πλέον «εγγυημένο».

Μπορεί ο στόχος του ΥΠΕΚΑ να είναι η μείωση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού που πληρώνει τις Α.Π.Ε., έλλειμμα για το οποίο αποκλειστικά υπεύθυνες είναι οι πολιτικές ηγεσίες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ την τελευταία διετία. Ωστόσο τέτοιες επιλογές συμπαρασύρουν και τον ελπιδοφόρο αυτό τομέα της οικονομίας μας στην ύφεση.

Με την ανεδαφική αυτή πολιτική και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ πλήττονται και ο τελικός καταναλωτής δεν ευνοείται, αφού η μείωση των εγγυημένων τιμών δεν σημαίνει αυτόματα και μείωση του ειδικού τέλους υπέρ ΑΠΕ που πληρώνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά».

Σχόλια