Οικονομικά οφέλη από τη μείωση των εκπομπών – Έκθεση της Κομισιόν

0
82

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι οι πολιτικές για μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα εξοικονομήσουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση η οποία αναλύει τα οικονομικά οφέλη για την ΕΕ από τη μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, από 20% – που είναι σήμερα – σε 30%, παρουσιάζοντας μάλιστα και τρόπους με τους οποίους μπορούν να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα για τα πιο αδύναμα οικονομικά κράτη.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, οι επενδύσεις στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας θα δημιουργήσουν 1,5 εκατομμύριο θέσεις εργασίας ενώ αναμένεται να μειώσουν τις δαπάνες για αγορά ορυκτών καυσίμων κατά 20 δις € ετησίως ως το 2020. Επιπλέον, τα οικονομικά οφέλη από τη μείωση της ρύπανσης και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας ανέρχονται σε περισσότερα από 11 δις € ετησίως!

Η Greenpeace υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), το οικονομικό κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη σήμερα εκτιμάται στα 169 δις € ετησίως. Για την Ελλάδα συγκεκριμένα, ο ΕΟΠ εκτιμά ότι η ρύπανση από τη χρήση λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας στοιχίζει στην οικονομία μας κάθε χρόνο από 2,3 έως 3,9 δις €!

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιπλέον τονίζει τα σημαντικά οφέλη από την επακόλουθη ενίσχυση του συστήματος εμπορίας ρύπων που σήμερα βρίσκεται υπό κατάρρευση. Σύμφωνα με την ανάλυση της Επιτροπής, ένας πιο φιλόδοξος στόχος θα δημιουργήσει επιπλέον έσοδα 7 δις € στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ ως το 2020.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μάλιστα, προτείνει τρεις μηχανισμούς προκειμένου τα οφέλη από την εμπορία ρύπων να μεγιστοποιηθούν στις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες.

 Greenpeace 

Σχόλια