Πυρηνική ενέργεια: τεστ αντοχής στην Ιαπωνία – «πράσινο» από IAEA

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Καρπούς φαίνεται ότι αποφέρουν οι προσπάθειες της Ιαπωνίας να  θέσει και πάλι σε λειτουργία τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που έκλεισαν στον απόηχο της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα.

Πριν από εννιά ημέρες, δεκαμελής ομάδα  εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) κατέφθασε στην Ιαπωνία για να αξιολογήσει τα τεστ αντοχής που διεξήγαγε σε πυρηνικούς αντιδραστήρες η Ιαπωνική Αρχή Βιομηχανικής και Πυρηνικής Ασφάλειας (ΝΙSA).

Τα τεστ βασίστηκαν σε προσομοιώσεις μέσω υπολογιστή, για τον έλεγχο της αντοχής των αντιδραστήρων σε ακραία φυσικά φαινόμενα όπως σεισμοί και τσουνάμι.

Όπως ανακοινώθηκε, οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας έκριναν ότι τα τεστ αντοχής που διεξήγαγε η Ιαπωνική Αρχή Βιομηχανικής και Πυρηνικής Ασφάλειας «ήταν σε γενικές γραμμές συμβατά» με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας, αν και ορισμένοι επιστήμονες εκφράζουν αντίθετη άποψη.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ήταν αναμενόμενες, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι οι πυρηνικές Αρχές της Ιαπωνίας θα μπορέσουν να θέσουν σε λειτουργία τους πυρηνικούς αντιδραστήρες σύντομα, λόγω των έντονων αντιδράσεων των τοπικών κοινοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα όλοι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ιαπωνίας, εκτός από τρείς, τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω ζημιών από το σεισμό της 11ης Μαρτίου και μέχρι να διεξαχθούν τα τεστ αντοχής.

econews

Σχόλια