Βιοκαύσιμα από ουίσκι παράγουν στη Σκωτία

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Βιοκαύσιμα από υποπροϊόντα της παραγωγής ουίσκι παρήγαγαν ερευνητές του πανεπιστημίου Napier του Εδιμβούργου.

Οι Σκωτσέζοι επιστήμονες έχουν συστήσει μια εταιρεία που παράγει βιοκαύσιμα από ουίσκι σε μεγάλη κλίμακα.

Η ανακάλυψη της μεθόδου παραγωγής χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2010 (διαβάστε το δημοσίευμα του econews εδώ), ενώ η σύσταση της Celtic Renewables ανακοινώθηκε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως το καύσιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κανονικά οχήματα χωρίς να απαιτούνται μετατροπές στον κινητήρα.

Οι έρευνες στο Κέντρο Έρευνας Βιοκαυσίμων του Πανεπιστημίου Napier διήρκεσαν δύο χρόνια, ενώ χρησιμοποιήθηκαν δείγματα από το αποστακτήριο Glenkinchie της περιοχής του ανατολικού Λόθιαν.

Ειδικότερα, οι Σκωτσέζοι επιστήμονες ανακάλυψαν πως με δύο υποπροϊόντα της παραγωγής ουίσκι- το κατακάθι στους χάλκινους άμβυκες απόσταξης και τους χρησιμοποιημένους σπόρους του κριθαριού- μπορούν να παράξουν καύσιμη βουτανόλη.

Ο καθηγητής Μάρτιν Τάνγκνεΰ δηλώνει πως “η μίξη αυτών των ουσιών σε μια σούπα την οποία μπορούμε να υποβάλλουμε σε ζύμωση και στη συνέχεια να αποστάξουμε παράγει βουτανόλη, η οποία είναι άμεσο υποκατάστατο του πετρελαίου και μπορεί να τροφοδοτήσει κινητήρες αυτοκινήτων ως πρόσθετο ή αποκλειστικά χωρίς να απαιτείται μετατροπή”.

Μάλιστα, δηλώνει αισιόδοξος για την εμπορική επιτυχία των εναλλακτικών καυσίμων καθώς αποτελούν υποπροϊόντα ενός από τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς κλάδους της Σκωτίας, το ουίσκι.

Παράλληλα, πρόκειται για μια επιχειρηματική δραστηριότητας που αναμένεται να δημιουργήσει πολλές επιπλέον θέσεις εργασίας στα αποστακτήρια, ενώ έχει πολύ χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

econews

Σχόλια