ΕΦΕΤ: ασφαλή τα λαχανικά στην Ελλάδα – έλεγχοι για βαρέα μέταλλα

0
105

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ασφαλή είναι τα αγροτικά προϊόντα, που καλλιεργούνται στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τις συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, με εντολή του υπουργού Υγείας, Α. Λοβέρδου, ο ΕΦΕΤ, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Κρήτης, διενήργησε το 2011 εκτεταμένους επίσημους ελέγχους για βαρέα μέταλλα (μόλυβδο, κάδμιο, νικέλιο και χρώμιο) σε λαχανικά ήτοι καρότα, πατάτες και κρεμμύδια των περιοχών αυτών.

Οι εργαστηριακές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε διαπιστευμένα για τις εν λόγω μεθόδους εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Από τα αποτελέσματα των ελέγχων προέκυψε ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία όσον αφορά στον μόλυβδο και το κάδμιο όπου υπάρχουν μέγιστα επιτρεπτά όρια.

Για το νικέλιο και το χρώμιο, για τα οποία δεν έχουν θεσπιστεί σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο μέγιστα όρια, τα μέσα επίπεδα που μετρήθηκαν στις ανωτέρω περιοχές παρουσιάζουν διακυμάνσεις, χωρίς ωστόσο να θεωρείται ότι τα επίπεδα αυτά συνιστούν παράγοντα κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Ως εκ τούτου, τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στις ανωτέρω περιοχές με τα μέχρι σήμερα δεδομένα είναι ασφαλή προς κατανάλωση.

Σημειώνεται ότι στις 26 Ιανουαρίου έχει ήδη προγραμματισθεί σύσκεψη στον ΕΦΕΤ, προκειμένου να παρουσιαστούν στις αρμόδιες Αρχές τα ανωτέρω αποτελέσματα του προγράμματος.

Στη συνέχεια θα υπάρξει αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων, τόσο προς την επιστημονική κοινότητα όσο προς το ευρύ καταναλωτικό κοινό.

econews

Σχόλια