Υποθαλάσσιο καλώδιο συνδέει ενεργειακά Ισραήλ-Κύπρο-Ελλάδα

1
132

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ-Quantum Energy, θυγατρική της ΔΕΗ στην Κύπρο.

Στην εταιρεία συμμετέχουν κατά 51% η ΔΕΗ, κατά 39% η κυπριακή Quantum Energy και κατά 10% η Τράπεζα Κύπρου.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο που θα κατασκευαστεί παγκοσμίως, με μήκος που θα φτάνει τα 540 ναυτικά μίλια, σε μέγιστο βάθος περίπου 2.000 μέτρα. το καλώδιο, βάρους 60 κιλών ανά μέτρο, θα θαφτεί σε βάθος ενός μέτρου κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.

Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται σε περίπου 1,5 δισ. Ευρώ και το έργο υπολογίζεται να έχει απόσβεση σε 36 μήνες από την έναρξη της λειτουργίας του, ενώ τα συνολικά έσοδα αναμένεται να ανέλθουν σε 17,5 δισ. Ευρώ.

Στόχος των επενδυτών είναι το έργο να φέρει ενεργειακή επάρκεια και ανεξαρτησία σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ,, αλλά και οφέλη από εξαγωγές ηλεκτρισμού σε χώρες με ελλειμματικό ενεργειακό ισοζύγιο.

Οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν μες το 2012.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η ιδέα αγνοεί στοιχειώδεις κανόνες της ενεργειακής οικονομίας. Φυσικό αέριο μεταφέρεται σε μεγάλες αποστάσεις πολύ φτηνότερα από ότι το ρεύμα. Αν ήταν αλλιώς, όλοι οι σταθμοί παραγωγής της Ευρώπης θα βρίσκονταν στην Σιβηρία και στην Νορβηγία και θα μετέφεραν το έτοιμο ρεύμα με καλώδια. Η μεταφορά υγροποιημένου αερίου δεν θα είχε την τεράστια ανάπτυξη, αν η ενέργεια μπορούσε να μεταφερθεί οικονομικότερα με υποθαλάσσια καλώδια.
    Στον κόσμο των Νάσου Κτωρίδη (σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Αμερικάνικο Κολέγιο της Αθήνας) ίσως αυτά είναι λεπτομέρειες. Απορώ όμως, πως ένας καταξιωμένος μηχανικός, ο καθηγητής Αρθούρος Ζερβός σαν Αντιπρόεδρος της ΔΕΗ-Quantum Energy αφήνει το όνομα της ΔΕΗ στα χέρια ενός αεριτζή. Όποιος διαβάσει το αυτοβιογραφικό του θα καταλάβει….
    (http://www.ktoridesfoundation.org/gr/about_president.htm)

Comments are closed.