Fudge με oreo και άσπρη σοκολάτα: εντελώς sick!

0
26

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Υπέρ υπέργλυκο, τόσο που ξεπερνάει το όριο και δεν το κρίνεις για την γλύκα του γιατί αυτή κυκλοφορεί ήδη στο αίμα σου. Πιο γλυκό από γλυκό, τόσο που υπό κανονικές και ολίγον σνομπ συνθήκες θα έλεγα πως δεν με αφορά αυτή η σχεδόν παιδική γεύση. Μόνο που ό,τι έχει τη δύναμη να συγκρίνεται με τις παιδικές γεύσεις αποδεικνύεται εξίσου ικανό να βρίσκει τη δίοδο και να απλώνεται σ’ έναν δικό του χώρο στον εγκέφαλο κι από εκεί να στέλνει ιδιόμορφα sms εξάρτησης.

Συνταγή ιντερνετική, την έρευνα δεν έκανα προσωπικά, την πήρα έτοιμη απ’ τις σημειώσεις της Ιόλης, μια και την είδα να υλοποιείται στην κουζίνα μας αρκετές φορές τον τελευταίο καιρό για ένα εβδομαδιαίο bake sale που έκανε στο πανεπιστήμιο.

Κινηματογραφικό το bake sale, σίριαλ η συνταγή! Στην αρχή δεν προλάβαινα να τη δοκιμάσω. Με το που έβγαινε το ασπρόμαυρο fudge απ’ το ψυγείο στη φόρμα του, κόβονταν σε μικρά τετράγωνα, τα οποία τυλίγονταν στα γρήγορα και έφευγαν με διάφορα άλλα γλυκά σε δίσκους.

Ποτέ δεν γύριζε κάποιο κομματάκι πίσω, πάντα οι δίσκοι γύριζαν άδειοι. Την τρίτη ή τέταρτη φορά, της έκλεψα στην κυριολεξία ένα σπασμένο μισάδι και σχεδόν με αγριοκοίταξε υπό γωνία, γιατί είχα επέμβει στην επένδυσή της για την οποία είχε κάνει κανονικό p-n-l. Αποφάνθηκα λοιπόν, σαν την γνωστή αλεπού με τα σταφύλια, ξέρετε, του μύθου, πως είναι απίστευτα λιγωτικό το παρασκεύασμα και ‘άρρωστο’: «Eίναι εντελώς sick», της είπα, όπερ γκουρμεδικά μπήκε πάραυτα στην κατηγορία ‘μη, τζιζ’.

Όταν το συνεχιζόμενο επί εβδομάδες bake sale σταμάτησε, η Ιόλη έκανε τη συνταγή στη φόρμα-καρδιά ειδικά για την Έτνα -η μικρότερη απ’ όλες και μεγαλύτερη γλυκατζού την λιγουρευόταν εξαρχής, οι ενδιάμεσες διαπραγματεύσεις ωστόσο ξέφυγαν της προσοχής μου.

Οπότε, αυτή τη φορά το υπέργλυκο fudge με τα oreo δεν πήρε τους δρόμους. Θα έλεγα πως κατάφερε να μείνει στο σπίτι για 2 ολόκληρες μέρες -αλλά κι αυτό δεν είναι σίγουρο-, όπως και ότι το δοκίμασα επιτέλους με την ησυχία μου και …κόλλησα. Κάποιο βράδυ γράφοντας άλλη συνταγή στο κομπιούτερ, θαρρώ πως έφαγα πάνω από 7 κομμάτια συνοδεύοντας το ποτό (αυτό κι αν είναι ‘άρρωστος’ συνδυασμός), γεγονός εντελώς ασύνηθες για μένα που πρώτον, σχεδόν απεχθάνομαι τις υπέργλυκες γεύσεις και δεύτερον, δεν είμαι αυθεντική φαν της σοκολάτας και δη της άσπρης!

Κάπως έτσι –και όχι μόνον εξαιτίας μου, φυσικά- εξαφανίστηκαν δυο-δυο ή τρία-τρία τα κομματάκια, δεν πρόλαβα ούτε κανονική φωτογραφία να τα βγάλω, που να αποδίδει τόση γλύκα, γι’ αυτό και τα close-up που βλέπετε είναι απ’ την παρασκευή της συνταγής (περοττό να πω πως τις έβγαλα σαν παπαράτσι, το δείχνει ίσως και η ποιότητα) και διόλου βρίσκω πως βοηθά στην οπτική απόδοση του χαρακτήρα που με τις λέξεις θέλω να προσδώσω στο γλυκό.

Αν σας αρέσουν τα ολόγλυκα γλυκά, να το κάνετε. Κι αν πάλι όχι, αλλά σας αρέσουν τα πειράματα σας βεβαιώνω ότι είναι το καλύτερο τεστ για να δείτε πώς η γευστική υπερβολή νομιμοποιείται στο κεφάλι μας με απίστευτη ευκολία για να λειτουργήσει τελικά σαν κανονική εξάρτηση!

Προετοιμασία: 15-20 λεπτά + το πάγωμα στο ψυγείο. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 36–49 κομματάκια, φόρμα πλευράς 21 εκατ. περίπου ή άλλη ανάλογη – η καρδιά της φωτό είναι 24×24 εκατ.)
16-20 μπισκότα oreo χωρισμένα στη μέση
400 ml ζαχαρούχο γάλα
2 κ.σ. βούτυρο
400 γραμ. άσπρη σοκολάτα (σε τσιπς ή μπάρες)
1,5 κ.γ. άρωμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι

Παρασκευή: Στρώνετε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο. Σπάζετε τα (χωρισμένα στη μέση) μπισκότα και κρατάτε στην άκρη τα μισά. Με τα υπόλοιπα καλύπτετε τον πάτο της φόρμας αυτοσχεδιάζοντας για το μέγεθος των κενών (όπου κενό = άσπρη σοκολάτα).

Σε μπεν μαρί (=μπολ πάνω από κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση του μπολ, που στο τσακ δεν βράζει, άρα χαμηλή φωτιά) βάζετε την σοκολάτα, το βούτυρο, το αλάτι και το γάλα. Ανακατεύετε μέχρι η σοκολάτα να λιώσει και να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Αποσύρετε και προσθέτετε την βανίλια.

Σημείωση: Αν έχετε φούρνο μικροκυμάτων βάλτε το μείγμα μέσα για 1 -1,5 λεπτό, βγάλτε και ανακατέψτε το προσθέτοντας τη βανίλια.

Ρίξτε το μείγμα πάνω στα μπισκότα και πάνω σ’ αυτό τοποθετείστε τα υπόλοιπα oreo, επίσης αυτοσχεδιάζοντας. Aν βάλετε και κάποια σχεδόν κάθετα, το αποτέλεσμα θα έχει εκτός από ύψος και μια έντονη γλυπτική διάσταση. Σκεπάζετε με μεμβράνη και βάζετε τη φόρμα στο ψυγείο για 1,5-2 ώρες.

Σερβίρισμα: Την βγάζετε, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και κόβετε σε κομμάτια 3-3.5 εκατ. Μην τα κόψετε μεγαλύτερα και κρατηθείτε να μην φάτε πολλά! Το καθένα (όπως μου τονίστηκε και σας το μεταφέρω) έχει γύρω στις 150 θερμίδες!

Πηγή Συνταγές Pandespani

Σχόλια