ΔΕΗ: «στο σφυρί» τέσσερις λιγνιτικές μονάδες

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαβούλευση για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που ξεκίνησε η Κομισιόν με εταιρείες ενέργειας στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρώπης, στο πλαίσιο της πρόσβασης τρίτων στην εγχώρια αγορά λιγνίτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, στο πακέτο των διαβουλεύσεων  περιλαμβάνονται οι δύο λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στο Αμύνταιο με παραχώρηση τα ορυχεία που τις τροφοδοτούν, μία μονάδα στη Μεγαλόπολη και η Μελίτη στη Φλώρινα.

Εκτός αυτού, υπάρχει πρόβλεψη για ανταλλαγή λιγνιτικής ενέργειας, καθώς και για το ορυχείο της Βεύης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς, το ΥΠΕΚΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να διαθέσει και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ σε ιδιώτες, ενώ υπάρχουν σχέδια για την πώληση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», μίας εταιρείας, κατ” αρχήν θυγατρικής της ΔΕΗ, στην οποία θα περάσουν μονάδες που θα αντιπροσωπεύουν όλο το μείγμα παραγωγής της επιχείρησης.

Παρά τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η πώληση των λιγνιτικών μονάδων θεωρείται επιβεβλημένη βάσει των επιταγών του μνημονίου και των πιέσεων της Κομισιόν για απελευθέρωση της πρόσβασης τρίτων στη παραγωγή λιγνιτικής ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η πώληση των τεσσάρων μονάδων θα περιορίσει σημαντικά το λιγνιτικό παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ που σήμερα ανέρχεται σε 5.288 MW και θα μεταβάλει τα δεδομένα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

econews

Σχόλια