ΔΕΗ: ειδική τηλεφωνική γραμμή για πελάτες Energa-Hellas Power – Τι προβλέπεται

1
20

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ειδική τηλεφωνική γραμμή (214-214-2000) θα λειτουργήσει για τους πελάτες των εταιρειών Energa και Hellas Power που θα ξεκινήσουν να τροφοδοτούνται από την ΔΕΗ κατόπιν της διαγραφής των δύο εταιρειών από τα μητρώα. Οι καταναλωτές μπορούν ήδη να τηλεφωνήσουν στην γραμμή αυτή για τυχόν απορίες ή ερωτήσεις.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της ΔΕΗ έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια της σημερινής ανακοίνωσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) (διαβάστε την ανακοίνωση εδώ), με την οποία γνωστοποιήθηκε η διαγραφή δύο συγκεκριμένων εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από το Μητρώο Συμμετεχόντων της Αγοράς, η ΔΕΗ Α.Ε. ενημερώνει τους πελάτες των υπόψη εταιρειών για τα ακόλουθα:

• Η ΔΕΗ, σύμφωνα με το ν. 4001/2011 άρθρο 57, αναλαμβάνει από ώρα 00:01 της Τετάρτης 25/1/2012 την προμήθεια των καταναλωτών αυτών με ηλεκτρική ενέργεια, ως Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου.

• Οι καταναλωτές αυτοί θα συνεχίσουν να έχουν αδιάλειπτη τροφοδότηση με ηλεκτρικό ρεύμα και δεν κινδυνεύουν με διακοπή της ηλεκτροδότησης.

• Επίσης, δεν χρειάζεται να προβούν άμεσα σε οποιαδήποτε ενέργεια.

• Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν.4001/2011, παρέχεται χρονικό διάστημα μέχρι τρεις (3) μήνες, προκειμένου οι καταναλωτές αυτοί να επιλέξουν τον Προμηθευτή της αρεσκείας τους, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, και να προβούν σε σύναψη σχετικής σύμβασης.

• Για το παραπάνω διάστημα, οι υπόψη καταναλωτές τιμολογούνται, όπως ορίζει ο νόμος, με τα αντίστοιχα δημοσιευμένα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ, αντιλαμβανόμενη την εύλογη ανησυχία των πιο πάνω καταναλωτών, για διευκόλυνσή τους και πληρέστερη ενημέρωση, έχει ήδη θέσει σε λειτουργία την ειδική τηλεφωνική γραμμή: 214-214-2000 (ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Κυριακή, 08:00 – 20:00)»

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Σαν στέλεχος ευρωπαϊκού ενεργειακού ομίλου θεωρώ εδώ και χρόνια τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ ντόπιους κομπάρσους, στο θεατρικό «ο κατά φαντασία ανταγωνισμός», σκηνοθεσίας Παπακωνσταντίνου. Όσο ο Υπουργός μπορούσε να ρίχνει έτσι στάχτη στα μάτια της ΕΕ, η τεχνητή επιβίωση των δήθεν ανταγωνιστών ήταν αναγκαία για την αποφυγή της ιδιωτικοποίησης. Τώρα που ο κύβος της ιδιωτικοποίησης ερίχθει, διαλύεται ο θίασος της κρατικοδίαιτης διαπλοκής.
    Η ΔΕΗ έχανε το 2010 στην εμπορία (Downstream) 218 εκ ευρώ από τα 522 εκ ευρώ που είχε προηγουμένως κερδίσει στην παραγωγή ενέργειας (Upstream). Στους πρώτους 9 μήνες του 2011 ανέβηκε η ζημία των πωλήσεων στα 367 εκ ευρώ. Ποιος ιδιώτης θα έμπαινε με σοβαρούς σκοπούς σε με μια λιανική αγορά, όπου ο βασικός παίχτης διαμορφώνει επίπεδα τιμών κάτω της χονδρικής; Οι τελευταίοι σοβαροί ιδιώτες (EGL, Verbund) αποχώρησαν έγκαιρα από την στρεβλωμένη αγορά. Αυτοί που έμειναν δεν είχαν σκοπό κερδοφορίας, αλλά εκμετάλλευσης ενός πρωτοφανούς για την μηδενική πιστοληπτική τους ικανότητα πιστωτικού ορίου υπό την ανοχή ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ και ΔΕΗ για να φυγαδέψουν χρήματα.
    Αυτό το σκάνδαλο θα σημάνει και το τέλος της στρεβλωμένης λιανικής αγοράς. Η ΕΕ και η Τρόικα θα απαιτήσουν το αυτονόητο: λιανικές τιμές που να υπερκαλύπτουν την χονδρική μέσα στο 2012. Η ΔΕΗ θα πολλαπλασιάσει την κερδοφορία της και θα χρυσοπουληθει, όπως η πορτογαλική EDP, που ιδιωτικοποιήθηκε πριν κάτι εβδομάδες σε 15πλασια τιμή από την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ.

Comments are closed.