Αγώνας δρόμου για τεχνητό κοτόπουλο με έπαθλο 1 εκατ. δολάρια

0
29

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τεχνητό κρέας κοτόπουλου σε εμπορικές ποσότητες προσπαθούν να αναπτύξουν επιστήμονες από διάφορες χώρες, στο πλαίσιο καινοτόμου διαγωνισμού υπό την αιγίδα της Peta, της μεγαλύτερης οργάνωσης για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων παγκοσμίως.

Ο διαγωνισμός ανακοινώθηκε πριν πέντε χρόνια και θα ολοκληρωθεί με τη βράβευση του νικητή στις 30 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον.

Εκτός από φήμη και αναγνώριση, ο επιστήμονας που θα καταφέρει να αναπτύξει τεχνητό κοτόπουλο, το οποίο δεν θα διαφέρει σε γεύση από το πραγματικό, θα κερδίσει το χρηματικό έπαθλο, που ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο δολάρια.

«Δεν ξέρουμε στην πραγματικότητα ποιοι θα δηλώσουν συμμετοχή», δήλωσε η Ingrid Newkirk, πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Peta.
«Υπάρχει όντως περίπτωση κάποιος από τους συμμετέχοντες να κερδίσει το βραβείο. Πολλοί επιστήμονες κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά . Συντελείται πρόοδος. Οι επιστήμονες ξεπερνούν τα εμπόδια. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι», προσέθεσε.

Ένας εκ των επιστημόνων που ξεχωρίζει για το έργο του σε αυτόν τον τομέα είναι ο δρ. Mark Post, επικεφαλής του τμήματος αγγειακής φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία.

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας έχει χορηγήσει στον δρ. Post 300.000 δολάρια για να διεξάγει έρευνα πάνω στα βλαστοκύτταρα και να αναπτύξει συνθετικό βοδινό κρέας μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο Post, που δεν μπορεί να κερδίσει το βραβείο της Peta γιατί δουλεύει με βοδινό κρέας και όχι με κοτόπουλο, έχει καταφέρει να αναπτύξει λωρίδες κρέατος μερικών εκατοστών.

Το εγχείρημα προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς και όπως αποδεικνύεται η παραγωγή κρέατος σε εμπορικές ποσότητες είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Η ανάπτυξη τεχνητού κρέατος στα εργαστήρια έχει το πλεονέκτημα ότι απαιτεί λιγότερη ενέργεια και χώρο.

Σύμφωνα με μελέτες επιστημόνων από την Οξφόρδη και το Άμστερνταμ, η παραγωγή τεχνητού κρέατος είναι εφικτή χρησιμοποιώντας μόνο το 1% από τη γη και μόνο το 4% από το νερό που απαιτείται για την παραγωγή συμβατικού κρέατος.

Οι χορτοφάγοι στηρίζουν την ιδέα, καθώς  θα έχει ως αποτέλεσμα την ευημερία των ζώων.

«Πάνω από 40 δισεκατομμύρια κοτόπουλα, ψάρια, αγελάδες και γουρούνια σκοτώνονται ετησίως στις ΗΠΑ με φρικτούς τρόπους για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών. Το τεχνητό κρέας θα μπορούσε να σώσει τα ζώα από αυτά τα βασανιστήρια», τονίζει η πρόεδρος της Peta.

econews

Σχόλια