Αποτέφρωση νεκρών: σε "πράσινο" φόντο συνεχίζεται η κόντρα στο Μαρκόπουλο

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στο Μαρκόπουλο με αφορμή την απόφαση της δημοτικής αρχής να δρομολογήσει τη δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης νεκρών στην περιοχή.

Μετά την Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής αλλά και μερίδα πολιτών που αντιδρούν στην απόφαση του Δήμου η δημοτική κίνηση «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για την κατασκευή του κέντρου καύσης νεκρών.

Στο επίκεντρο της ανακοίνωσης της «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» βρίσκονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της λειτουργίας του κέντρου, ενώ ο Δήμος ανταπάντησε ότι το κέντρο καύσης νεκρών είναι περιβαλλοντικά ασφαλές καθώς το 70% του προϋπολογισθέντος κόστους κατασκευής αφορά σε έργα περιβαλλοντικής προστασίας (φίλτρα κλπ).

Οι δύο ανακοινώσεις έχουν ως εξής:

Η «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» με αφορμή των όσων διαδραματίζονται τον τελευταίο μήνα στο Μαρκόπουλο, για την εν λόγω κατασκευή, με ανακοίνωσή της θέλει να αποσαφηνίσει τη θέση της «προς αποφυγή δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων στους Δημότες μας».

19/01/2012

«ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ «ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗΣ ΝΕΚΡΩΝ» (Κ.Α.Ν.) ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

Η θέση της Κίνησής μας είναι σαφώς υπέρ του σεβασμού της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου, να προκαθορίσει με απόφασή του την μετά θάνατον διάθεση της σορού του.

Η Πολιτεία, στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της ελευθερίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και των πολιτών της, υποχρεούται να τους παράσχει την δυνατότητα αυτή.

Για την υλοποίηση της εγκατάστασης Κ.Α.Ν στο Δήμο μας, έγινε το πρώτο βήμα με την γνωστή σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η «Δύναμη Ελπίδας» συντάχθηκε με την απόφαση αυτή, προτάσσοντας ωστόσο, ως βασική της εγκατάστασης και λειτουργίας προϋπόθεση, την επιστημονική περιβαλλοντική μελέτη επιπτώσεων.

Ακολούθως και επειδή διαπιστώθηκε ότι ανάλογη προετοιμασία δεν υπήρχε από πλευράς Δημοτικής Αρχής, τα στελέχη της Κίνησής μας μελέτησαν διεξοδικά τους σχετικούς νόμους, διατάξεις και επιστημονικές αναλύσεις, προκειμένου να καταλήξουμε στα εξής συμπεράσματα, τα οποία και παραθέτουμε ως θέσεις / προτάσεις για το σημαντικότατο αυτό θέμα.

Η επιλογή για την εγκατάσταση του Κ.Α.Ν στον παρακείμενο του κοιμητηρίου χώρο, μας βρίσκει παντελώς αντίθετους. Πέραν της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης, η γειτνίασή του με κατοικημένες περιοχές, με βιοτεχνίες και καταστήματα παρασκευής και διάθεσης βρώσιμων προϊόντων, τον καθιστούν ακατάλληλο, όσο κι αν τα αντιρρυπαντικά μέτρα και εγκαταστάσεις θα είναι, όπως ισχυρίζεται ο κ. Δήμαρχος, υπερσύγχρονης τεχνολογίας. Επ’ αυτού αντιπαραθέτουμε το παράδειγμα λειτουργίας του Ιπποδρόμου, ο οποίος κι αυτός ξεκίνησε με τις καλύτερες υποδομές και περιβαλλοντικούς ελέγχους και σήμερα αποτελεί μια περιβαλλοντικά επικίνδυνη ωρολογιακή βόμβα, λόγω της αδιαφορίας και εγκατάλειψής του από τον Φορέα διαχείρισής του.

Η Δημοτική Αρχή, το επιτρέπει άλλωστε η σχετική νομοθεσία, να ερευνήσει και να επιλέξει κατάλληλο χώρο μακριά από κατοικημένες περιοχές και εκτός βεβαίως του υπάρχοντος κοιμητηρίου. Στη περίπτωση αυτή θα αξιολογήσουμε τα νέα δεδομένα και θα αποφασίσουμε αναλόγως.

Η Δημοτική Αρχή να προσκομίσει την σχετική οικονομοτεχνική μελέτη, προκειμένου να διακριβωθεί ποιο θα είναι το οικονομικό όφελος για τον Δήμο κι αν σε τελευταία ανάλυση είναι τέτοιο που να δικαιολογεί την τεράστια αλλαγή που θα επιφέρει σε πολλούς τομείς στην περιοχή μας και στους κατοίκους της.

Το θέμα να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Διαβούλευσης και ακολούθως σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση με παρουσίαση και ανάλυση από ειδικούς, όλων των πτυχών του ζητήματος αυτού.

Ως τελευταία ενέργεια για λήψη οριστικής απόφασης, μπορούμε να σκεφτούμε ακόμη και την λύση του δημοτικού δημοψηφίσματος, προκειμένου οι πολίτες του Δήμου να πάρουν θέση γι’ αυτό το τεράστιο θέμα που τους αφορά άμεσα και ποικιλοτρόπως.»

Η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής:

20/01/2012

«Ο τυχοδιωκτισμός της δημοτικής παράταξης «Δύναμη Ελπίδας»: «Αλλάζουμε όποια θέση και άποψή μας θέλετε, αρκεί να μας ψηφίσετε»!

Αγαπητοί συμπολίτες,

Ο οπορτουνισμός της δημοτικής παράταξης «Δύναμη Ελπίδας» εξέπληξε ακόμα και τους πλέον υποψιασμένους, με την απίστευτη χθεσινή «κωλοτούμπα» τους, (σε ανακοίνωσή τους), για το θέμα του Αποτεφρωτηρίου!

Σε παλαιότερο Δημοτικό Συμβούλιο είχαν υπερψηφίσει, αλλά και υπερθεματίσει για την κατασκευή και λειτουργία του Αποτεφρωτηρίου, σε εφαπτόμενο του Κοιμητηρίου οικόπεδο, το οποίο και πληροί όλες τις προϋποθέσεις και άρα, είναι ίσως, το μόνο κατάλληλο για το συγκεκριμένο έργο στην περιοχή των Μεσογείων.

Σήμερα έρχονται, χωρίς καμία ντροπή, να συνταχθούν με καταφανέστατα υποκινούμενους κύκλους, που με πρόσχημα τη δήθεν προστασία του Περιβάλλοντος και την κυκλοφοριακή επιβάρυνση, ζητούν την απόσυρση την απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου!

Επαναλαμβάνουμε τα ήδη διατυπωμένα, τόσο κατά την συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και σε αρκετά δελτία τύπου και επιστολές προς τους δημότες: Το εβδομήντα τοις εκατό (70%) του κόστους κατασκευής ενός Αποτεφρωτηρίου Νεκρών, αφορά στην εγκατάσταση φίλτρων και ειδικών χώρων για τον απόλυτο περιορισμό της έκλυσης επικίνδυνων αερίων. Η νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρή και δεν χωρά παρεκκλίσεις.

Επίσης, εκ των όρων που έχει θέσει ο Δήμος Μαρκοπούλου, είναι η μόνιμη παρακολούθηση του έργου, με τη φυσική παρουσία εξειδικευμένου Μηχανικού-Τεχνικού Συμβούλου του Δήμου Μαρκοπούλου, κατά τη μελέτη εφαρμογής, την κατασκευή και τη λειτουργία του, για να εξασφαλιστεί η προστασία του Περιβάλλοντος της περιοχής.

Έχουμε ακόμη ζητήσει, με επιστολή μας προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στοιχεία και διευκρινήσεις, που αφορούν στις τεχνικές προδιαγραφές, αλλά και την ίδια τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία Αποτεφρωτηρίων, οι οποίες θα πείσουν κάθε καλόπιστο συνομιλητή.

Με τη γνωστή «λογική», ότι η περιβαλλοντική νομοθεσία «δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα», τότε κανένα έργο υποδομής, όπως και η Αποχέτευση για παράδειγμα, δεν θα έπρεπε να προχωρήσει!

Όποιος θεωρεί, ότι δεν είναι ικανός να αγωνιστεί για την προστασία του Περιβάλλοντος και την εφαρμογή των Νόμων, όπως κάναμε εμείς στο παρελθόν, ενάντια σε γνωστές παράνομες δραστηριότητες, δεν θα πρέπει να μετέχει στα κοινά και να ζητεί την ψήφο των πολιτών!

Το κρίσιμο ερώτημα είναι όμως ένα: Πόσο υπεύθυνα λειτουργούν, όταν κομπάζουν διαρκώς, ότι διαθέτουν… ειδικούς μηχανικούς, που μελετούν όλα τα ζητήματα διεξοδικά και τα «ανακαλύπτουν» ξαφνικά σήμερα, δύο μήνες μετά τη συζήτηση του θέματος; Τι είδους ανάγνωση έκαναν στην εισηγητική έκθεση προς το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα; Δεν γνωρίζουν, ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έπεται της χωροθέτησης του Αποτεφρωτηρίου, για την οποία αναμένουμε συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα;

Οι έντιμοι και δημοκρατικοί ψηφοφόροι της «Δύναμης Ελπίδας», δεν θα πρέπει να έχουν πλέον αυταπάτες για την ανεπάρκεια και την πλήρη αφερεγγυότητα της ηγετικής ομάδας, της εν λόγω παράταξης.

Επειδή ο κατήφορός τους δεν έχει όρια, να υποθέσουμε, ότι για την εξασφάλιση ελάχιστων ψήφων φανατικών, σύντομα θα καμαρώσουμε τον κύριο Αδάμο και την παρέα του, σε μια… ολονυχτία, κρατώντας εξαπτέρυγα, έξω από το κελί του ηγούμενου Εφραίμ! Όλο και μερικά… «ψηφαλάκια», από κάποιο μετόχι, θα… «τσιμπήσουν»!»

Mesogeianews

Σχόλια