Hλεκτρική ενέργεια: "στάση πληρωμών" από Hellas Power-Energa

1
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ξεπερνούν τα 185 εκατ. Ευρώ οι οφειλές των ιδιωτικών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας Energa και Hellas Power προς τον ΔΕΣΜΗΕ (120 εκατ. Ευρώ) και τη ΔΕΗ (67 εκατ. Ευρώ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day οι δύο εταιρείες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις με αποτέλεσμα ΣΔΟΕ και οικονομική αστυνομία να μπλοκάρουν τους λογαριασμούς της Hellas Power και ο ΔΕΣΜΗΕ να αφαιρέσει από την  Energa κωδικούς εισόδου στο σύστημα διαχείρισης ρεύματος για να πραγματοποιεί συναλλαγές.

Οι δύο εταιρείες που σύμφωνα με ανακοινώσεις τους έχουν συμφωνήσει να πωληθούν στο αραβορωσικό fund Worldwide Energy, δεν κατέβαλαν την περασμένη Τρίτη στον ΔΕΣΜΗΕ το ποσό των 24 εκατ. ευρώ.

O ΔΕΣΜΗΕ απαγόρευσε στις δύο εταιρείες να εκπροσωπούν πελάτες τους για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και για ποσότητα που αντιστοιχεί σε 10.000 περίπου μεγαβατώρες ημερησίως με τη ΔΕΗ να καλύπτει τα κενά.

Μέχρι στιγμής οι δύο εταιρείες δεν έχουν προβεί σε ανακοινώσεις. Όπως αναφέρει το euro2day ο μέχρι πρότινος μεγαλομέτοχος της Hellas Power Βασίλης Μηλιώνης δήλωσε άγνοια και παρέπεμψε στο νέο management της εταιρείας.

Όπως επισημαίνει το euro2day η μη καταβολή των οφειλομένων ποσών αναμένεται να περιορίσει ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα του ΔΕΣΜΗΕ (το έλλειμμα ανέρχεται ήδη στα 180 εκατ. ευρώ), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οφειλές του προς τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας (συμβατικές μονάδες και μονάδες ΑΠΕ), οι οποίοι ήδη πληρώνονται με καθυστέρηση για την ηλεκτρική ενέργεια που προσφέρουν στο σύστημα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η κρατικοδίαιτη διαπλοκή στο μεγαλείο της. Όποιος μέσα στο Υπουργείο ισχυρίζεται ότι δεν το περίμενε, τα είχε πάρει. Ο υπουργός αναγκάζει τη ΔΕΗ και τους ιδιωτες να πουλουν σε λιανικές κάτω της αντικειμενικής χονδρικής του ΔΕΣΜΗΕ. Η ΔΕΗ αναγκαζόταν το 2010 να χάνει στην εμπορία 218 εκ ευρώ, πράγμα που κανένας σοβαρός ιδιώτης δεν θα έκανε. Στους πρώτους 9 μήνες του 2011 ανέβηκε η χασούρα των πωλήσεων στα 367 εκ ευρώ. Η σοβαροί ξένοι ιδιώτες (EGL, Verbund) αποχώρησαν έγκαιρα από την στρεβλωμένη αγορά. Αυτοί που έμειναν παίζουν αεροπλανάκι με την σιωπηλή έγκριση της κυβέρνησης.
    Πως μπορείς κε Υπουργέ να δίνεις πίστωση 200 εκ. ευρώ σε μια εταιρία, που η κερδοφορία της είναι μαθηματικά αδύνατη, η ιδιοκτησιακή της δομή απολύτως άγνωστη (τώρα ψάχνει η ΡΑΕ να βρει σε ποιον είχε δώσει άδεια εμπορίας εδώ και χρόνια!! ) και η πιστοληπτική του ικανότητα μηδενική;
    Ή τα έχεις πάρει χοντρά ή προσπαθείς να κοροϊδέψεις την Ε.Ε., ότι η αγορά ενέργειας λειτουργεί παρ όλες τις καταπατήσεις των ευρωπαϊκών κανονισμών περί απελευθέρωσης.
    Όσο για την Worldwide Energy Limited πρόκειται για εταιρία μαϊμού της οικογένειας Φλώρου, με σκοπό να βγάλει την λεία στο εξωτερικό. Καμία υπάρχουσα εταιρία τρίτου, δεν θα αναλάμβανε μια υπερχρεωμένη εταίρα χωρίς καμία δυνατότητα κέρδους.

Comments are closed.