Φωτοβολταϊκά: 1,7 δισ. Ευρώ οι πωλήσεις της SMA Solar το 2011

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τα € 1,7 δις περίπου φτάνουν οι πωλήσεις της SMA Solar Technology AG για το 2011 ενώ τα κέρδη υπερβαίνουν τα € 240 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όπως επισημαίνει η εταιρία, με βάση τα αποτελέσματα αυτά, η SMA πέτυχε πλήρως τους στόχους που είχε θέσει, καθώς και το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα κερδών στην ιστορία της. Η επιτυχής αυτή εξέλιξη βασίστηκε τόσο στη διεθνή παρουσία της εταιρείας όσο και στο διευρυμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων, που επιτρέπουν στην SMA να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πελατειακών απαιτήσεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, η εταιρεία διατήρησε το μερίδιο αγοράς της παγκοσμίως στα επίπεδα του περασμένου έτους – 35% – σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της SMA εκτιμά ότι το 2011 εγκαταστάθηκαν παγκοσμίως φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις ονομαστικής ισχύος περίπου 23 γιγαβάτ. «Σε αυτό το πλαίσιο, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με το 2010, ενώ η ζήτηση μετατοπίστηκε γεωγραφικά. Μειώσεις σε ορισμένες σημαντικές αγορές φωτοβολταϊκών αντισταθμίστηκαν από την ανάπτυξη σε νέες αγορές», εξηγεί ο Pierre-Pascal Urbon, Εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου και Chief Financial Officer της SMA Solar Technology AG. «Το προϊοντικό μείγμα μεταβλήθηκε αντίστοιχα και υπήρξε αύξηση της ζήτησης των κεντρικών μετατροπέων. Χάρη στην ευρεία γκάμα των προϊόντων μας – από μετατροπείς Sunny Boy για οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα μέχρι κεντρικούς μετατροπείς Sunny Central για μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα – και την ισχυρή διεθνή θέση μας, είχαμε τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες».

Στη μεγαλύτερη διεθνώς αγορά φωτοβολταϊκών, τη Γερμανία, η SMA διατήρησε την ηγετική της θέση στην αγορά και κατάφερε ακόμη και να την ενισχύσει ελαφρώς. Μόνο το Δεκέμβριο του 2011, στη Γερμανία εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις ισχύος τριών γιγαβάτ. Η μεγάλη ανάπτυξη οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η μείωση κατά 15% στην εγγυημένη τιμή αγοράς του ρεύματος (feed-in tariff) που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2012. Επιπλέον, σημαντική ήταν και η επιθετική πολιτική προώθησης των πωλήσεων που παρατηρήθηκε στους χονδρεμπόρους στο τέλος του έτους προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της υποτίμησης των αποθεμάτων τους. Τα ευνοϊκά επιτόκια, οι χαμηλές τιμές του συστήματος και οι ασυνήθιστα ήπιες καιρικές συνθήκες συντέλεσαν επίσης στην αύξηση των εγκαταστάσεων. «Υποθέτουμε επίσης ότι πολλά φωτοβολταϊκά έργα δήλωσαν σύνδεση μόνο σε εμπορικό επίπεδο κλειδώνοντας την τρέχουσα τότε εγγυημένη τιμή αγοράς του ρεύματος. Έτσι, τα εγκατεστημένα συστήματα καταχωρίστηκαν στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας χωρίς μετατροπείς. Αυτό το βλέπουμε ήδη να αντικατοπτρίζεται και στην τρέχουσα ανάπτυξη των πωλήσεων μας,» δήλωσε ο Urbon.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, οι πωλήσεις της SMA κατά το οικονομικό έτος 2011 ανήλθαν σε περίπου € 1,7 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγικές πωλήσεις αναμένεται να έχουν αυξηθεί σε 55% περίπου (2010: 45%). Τα μεγάλα έργα αποτέλεσαν περίπου το 25% των πωλήσεων του Ομίλου, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις (2010: 18%). Η SMA θα συνεχίσει την επιτυχημένη στρατηγική διεθνοποίησης το 2012 με την ίδρυση θυγατρικών υποκαταστημάτων στη Νότιο Αμερική και την Αφρική.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της SMA αναμένει μικρή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης φωτοβολταϊκών κατά το τρέχον οικονομικό έτος, αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο μιας μικρής μείωσης. «Βλέπουμε μια θετική ανάπτυξη το 2012 στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και την Ινδία. Ωστόσο μια αξιόπιστη πρόβλεψη για την παγκόσμια αγορά σήμερα δεν είναι δυνατή, λόγω των πολλών μεταβολών σε σημαντικές αγορές και της αβεβαιότητας που προκαλείται από την τρέχουσα κρίση του ευρώ, καθώς και τη γενικότερη οικονομική κρίση» τόνισε ο Urbon. «Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη πωλήσεων και κερδών σε αυτό το σημείο για το τρέχον οικονομικό έτος».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της SMA έχει την πεποίθηση ότι χάρη στην αυξημένη ευελιξία της εταιρείας, τη συνεχή επένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη, το καινοτόμο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και την ισχυρή διεθνή θέση της, η εταιρεία είναι σε θέση να αντιδράσει ταχύτατα σε όλες τις εξελίξεις της αγοράς και να επωφεληθεί από την εξαιρετικά μακροπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξης στον πολλά υποσχόμενο τομέα της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της SMA θα παρουσιάσει την πλήρη ενοποιημένη οικονομική κατάσταση για το οικονομικό έτος 2011 στη σχετική συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα ετήσια αποτελέσματά της στις 29 Μαρτίου 2012 στη Φρανκφούρτη. Η ετήσια έκθεση για το 2011 θα είναι διαθέσιμη στο www.SMA.de στην ενότητα Investors Relations.

Σχόλια