Ήττα για τη μεταλλαγμένη πατάτα της BASF

0
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η BASF εγκαταλείπει τα σχέδιά της για την ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση μεταλλαγμένων στην Ευρώπη, όπως ενημερώνει η Greenpeace.

Αναλυτικότερα, η Greenpeace αναφέρει τα εξής: «Αυτή η νίκη είναι δική σας, αφού χάρη και σε σας, τους cyberακτιβιστές μας, συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 1.000.000 υπογραφές που υποστήριζαν το αίτημα της Greenpeace για πάγωμα των νέων εγκρίσεων μεταλλαγμένων, με έμφαση στην μεταλλαγμένη πατάτα Amflora της BASF.

Η BASF έμπρακτα πλέον παραδέχεται ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, αγρότες και πολιτικοί απορρίπτουν τα μεταλλαγμένα.

Οι Ευρωπαίοι όμως δεν είναι μόνοι τους σε αυτό τον αγώνα. Η υποχώρηση της BASF στην Ευρώπη έρχεται μετά από μια σειρά από ήττες για τον ευρύτερο κλάδο της βιοτεχνολογίας και σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη και αλλού.

Το 2011, η Ινδία απέρριψε την έγκριση της μεταλλαγμένης μελιτζάνας, του μόνου μεταλλαγμένου τροφίμου, για το οποίο ζητήθηκε έγκριση, ενώ το Σεπτέμβριο του 2011 η Κίνα ανέστειλε την εμπορευματοποίηση του μεταλλαγμένου ρυζιού. Οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη έχουν επίσης απορρίψει το μεταλλαγμένο ρύζι.

Τώρα η BASF αποσύρει την ανθεκτική σε αντιβιοτικά, μεταλλαγμένη πατάτα Amflora, η οποία αποδείχθηκε εμπορική αποτυχία.

Αυτή η μεγάλη νίκη, δε θα είχε συμβεί χωρίς τη δική σας συμβολή και αποδεικνύει τη δύναμη που έχει ο καταναλωτής! Συμμετέχει, αντιδρά, επιλέγει, και τελικά αναγκάζει πολυεθνικούς κολοσσούς -όπως η BASF- να σταματήσουν!»

Σχόλια