ΑΠΕ: «όχι» στην οριζόντια μείωση των εγγυημένων τιμών λέει η ΝΔ

1
74

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α” Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, αναφορικά με τις σκέψεις και συζητήσεις του ΥΠΕΚΑ για ενδεχόμενη μείωση των εγγυημένων τιμών στα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ φαίνεται ότι υποστέλλει σιγά-σιγά τη σημαία περί «πράσινης ανάπτυξης», την οποία το ΠΑΣΟΚ επαγγέλλονταν με «τυμπανοκρουσίες».

Σε συνθήκες ύφεσης, που η οικονομία παραπαίει και όλες οι επενδύσεις έχουν παγώσει, είναι λάθος να «σέρνονται» σκέψεις, συζητήσεις και σκιές που αποθαρρύνουν την διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

«Τυφλή» και οριζόντια μείωση των εγγυημένων τιμών πώλησης ενέργειας που παράγεται από Α.Π.Ε. χωρίς εμπεριστατωμένη μελέτη για κάθε ξεχωριστή τεχνολογία Α.Π.Ε., βρίσκεται απέναντι στη λογική της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί άλλα είναι, για παράδειγμα, τα δεδομένα του χρόνου ωρίμανσης και κόστους εγκατάστασης επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά έργα και διαφορετικά σε αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά ή έργα γεωθερμίας.

Οι εγγυημένες τιμές είναι ίσως το σημαντικότερο κίνητρο που ωθεί τους επενδυτές στην υλοποίηση έργων Α.Π.Ε, ειδικά υπό τις παρούσες αρνητικές οικονομικές συνθήκες. Για το λόγο αυτό το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να ξεδιαλύνει και όχι να «μπερδεύει» την αγορά. Πρέπει επιτέλους να σκεφτεί αναπτυξιακά, αλλιώς ο υφεσιακός χείμαρρος θα παρασύρει κάθε εναπομείναντα ελπιδοφόρο τομέα της οικονομίας μας».

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πρόκεινται περί ανοήτων. Αν η χώρα μαστίζεται από κάτι, αυτό είναι οι κακοχωνεμένες ιδεοληψίες, που οδηγούν σε αντίστοιχες ανορθολογικές πράξεις. Σήμερα, η εξασφάλιση χαμηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας είναι κοινωνικά και αναπτυξιακά απαραίτητη. Συνεπώς, οι ειρωνίες για την «Πράσινη Ανάπτυξη» από την μια, και η μετακύλιση του κόστους της στους ώμους της παραγωγής και της κοινωνίας, από την άλλη, συνιστούν γνώριμη πολιτικάντικη αντίφαση.

Comments are closed.