Παράνομες χωματερές: φόβοι για «βαριές καμπάνες» από ΕΕ

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στην «ανεκτικότητα» της Κομισιόν βασίζεται το ΥΠΕΚΑ για να αποφύγει τα βαριά πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές, που φτάνουν μέχρι και τα 35.000 ευρώ ημερησίως.

Περίπου 395 παράνομες χωματερές (ΧΑΔΑ) είναι προς αποκατάσταση, με βάση κοινοτικές οδηγίες, και 90 δεν έχουν κλείσει, αν και για τις 70 έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ant1online.gr, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε 20 παράνομες χωματερές στην Πελοπόννησο και στα νησιά, που είναι αδύνατον να κλείσουν, καθώς δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι διάθεσης των απορριμμάτων.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα έπρεπε να είχε κλείσει όλους τους ΧΑΔΑ από τις 30 Ιουνίου 2011.

Σε δηλώσεις του σχετικά με το θέμα, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Παπακωνσταντίνου, επισήμανε ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν ενταχθεί όλα τα έργα αποκατάστασης ΧΑΔΑ, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για 250 παράνομες χωματερές, καθώς τα έργα αποκατάστασης στις υπόλοιπες 145 ΧΑΔΑ, περίπου 100 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθούν μέσω των περιφερειακών προγραμμάτων (ΠΕΠ) του ΕΣΠΑ.

Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε πως «υπάρχει κατανόηση» από την Κομισιόν και πως «θα αποφύγουμε το πρόστιμο».

econews

Σχόλια