Φωτοβολταϊκά: μείωση εγγυημένων τιμών 10% προτείνει ο ΣΕΦ

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μείωση 10% στις εγγυημένες τιμές για τα φωτοβολταϊκά από την 1η Φεβρουαρίου 2012 προτείνει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταικών, με τους εκπροσώπους του να αποκαλύπτουν ότι βάσει της ενημέρωσης που έχουν οι σχετικές αποφάσεις από το ΥΠΕΚΑ θα ληφθούν εντός των προσεχών δύο εβδομάδων.

Ειδικότερα, ο ΣΕΦ προτείνει μείωση 10% του feed-in-tarrif στα φωτοβολταϊκά με απώτερο σκοπό την οριστική κατάργηση των επιδοτήσεων σε βάθος χρόνου.

Ο ΣΕΦ υποστηρίζει πως οι μειώσεις στις εγγυημένες τιμές πρέπει να ισχύσουν μόνο για τις νέες εγκαταστάσεις (και όχι για υφιστάμενες εγκαταστάσεις ή όσες έχουν συμφωνήσει τις τιμές με το ΔΕΣΜΗΕ.

Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή προβλέπεται σταδιακή απομείωση των εγγυημένων τιμών κατά 5% ανά εξάμηνο.

Η ηγεσία του ΣΕΦ ζήτησε επίσης τη διαμόρφωση των νέων εγγυημένων τιμών με γνώμονα την περιορισμένη ρευστότητα των τραπεζών και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς, αλλά και επίσπευση των διαδικασιών σύνδεσης των νέων φωτοβολταϊκών πάρκων.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη διασφάλισης της ρευστότητας του ΔΕΣΜΗΕ και τη διευθέτηση του χωροταξικού ζητήματος για την εγκατάσταση μονάδων (πχ γη υψηλής παραγωγικότητας).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΦ το 2011, εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά ισχύος 400 μεγαβάτ, μέγεθος αυξημένο κατά 165 % σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα.

Ο κύκλος εργασιών έφθασε το 1 δισ. ευρώ, με τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης στον κλάδο να αριθμούν περί τους 7.000.

econews

Σχόλια