Φωτοβολταϊκά αγροτών: παράταση μελετά το ΥΠΕΚΑ

0
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την πρόθεση του ΥΠΕΚΑ να εξετάσει το ενδεχόμενο παράτασης για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά επισήμανε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Τρικάλων, Σούλας Μερεντίτη, με θέμα «Χρηματοδότηση φωτοβολταϊκών έργων».

Ειδικότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «το ΥΠΕΚΑ εξετάζει όλα τα δεδομένα ώστε να βοηθηθούν όλα τα έργα, ενώ προτίθεται να εξετάσει εκ νέου τις προθεσμίες που ισχύουν για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά και ταυτόχρονα σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναζητηθεί μια διευκόλυνση, που να εξυπηρετεί όλα τα μέρη».

Επιπλέον, ο υπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε ότι στην Ελλάδα το καθεστώς εγγυημένης τιμής για τους αγρότες είναι καλύτερο, τόσο συγκριτικά με άλλες χώρες, όσο και σε σχέση με τα υπόλοιπα φωτοβολταϊκά και απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες που προωθούνται για την προώθηση των επενδύσεων στον τομέα των αγροτικών φωτοβολταϊκών. Ειδικότερα:

-Οι αγρότες με βάση τις προβλέψεις του νόμου 3851/2010, μπήκαν στον ειδικό κατάλογο και τα αιτήματα σύνδεσής τους εξετάστηκαν κατά προτεραιότητα.

-Εξαιτίας αυτής της ρύθμισης, η ΔΕΗ έχει ικανοποιήσει σε αδειοδοτικό επίπεδο σχεδόν το σύνολο των αιτημάτων.

-Η ΔΕΗ επίσης, παρείχε πρόσθετη διευκόλυνση στους αγρότες. Οι αγρότες δεν είναι υποχρεωμένοι να προκαταβάλουν τις δαπάνες σύνδεσης, μπορούν μόνο με εγγυητική επιστολή να προχωρήσουν στη σύμβαση σύνδεσης.

-Η ΔΕΗ παρέχει στους αγρότες προθεσμία 3 μηνών για την υποβολή ελλειπόντων εγγράφων. Σε αυτή την προθεσμία έχει δοθεί παράταση επιπλέον 2 μηνών για υποβολή εγγράφων (άρα οι τρεις μήνες έγιναν 5).

«Η συγκυρία, ειδικά σε ό,τι αφορά στα θέματα χρηματοδότησης είναι αρνητική για όλους τους επενδυτές. Παρά τα κίνητρα και την σαφή προτεραιότητα που έδωσε το δημόσιο, τα έργα των αγροτικών φωτοβολταϊκών δεν ωριμάζουν με τους ρυθμούς που θα έπρεπε», υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Το ΥΠΕΚΑ σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί την ακύρωση αυτών των έργων, αλλά και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θεσμοθετήσει μέτρα που οδηγούν στην άνιση μεταχείριση μεταξύ των επενδυτών ή σε μια κατάσταση δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου χωρίς υλοποίηση», κατέληξε ο υπουργός.

econews

Σχόλια