Μηνυτήρια αναφορά για τις πλημμύρες στον Εβρο

0
20

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννη Τέντε, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, για την διερεύνηση ευθυνών και αποτελεσματικότητας των οργάνων της πολιτείας στο ζήτημα της αντιμετώπισης των πλημμυρών στην περιοχή του ποταμού Έβρου.

Αναλυτικά η Μηνυτήρια Αναφορά έχει ως εξής:

«Κύριε Εισαγγελέα,

Μετά τις καταστρεπτικές πλημμύρες του 2010, στον Έβρο, όπου κινδύνεψαν ζωές κατοίκων και κατεστράφησαν περιουσίες (ζωικό κεφάλαιο και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών), απειλήθηκαν δε ολόκληρα χωριά, η κεντρική πολιτεία επέδειξε αδιαφορία, αναλγησία και αδράνεια αντιμετώπισης της κατάστασης παρά τα  όσα περί του αντιθέτου δια των οργάνων της υποσχέθηκε να πράξει.

Επειδή η επανάληψη του φαινομένου ήταν βέβαιη, δοθέντος ότι  το πρόβλημα διαχείρισης των υδάτων του Έβρου και των παραποτάμων του, υφίσταται  στην Βουλγαρία, η κεντρική πολιτεία σύστησε ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων  Αντιπλημμυρικής Προστασίας της κοιλάδας του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του (ΕΥΔΕ ΕΒΡΟΥ). Δυστυχώς ούτε στελέχωσε, ακόμη, την παραπάνω υπηρεσία ούτε την λειτούργησε.

Το τμήμα δε κατασκευών της Δ/νσης Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ7) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ., που ανέλαβε μέχρι να λειτουργήσει η ΕΥΔΕ Έβρου, ούτε εμφανίστηκε στην περιοχή, ούτε συναίνεσε στην εκτέλεση άμεσων εργασιών από την Περιφέρεια.

Η εγκληματική αυτή αδιαφορία κινητοποίησε όλους τους αυτοδιοικητικούς του Έβρου πιέζοντας επί μήνες τα αντίστοιχα υπουργεία, ώστε να προβούν επιτέλους σε όλες εκείνες τις παρεμβάσεις για την θωράκιση του Νομού Έβρου άμεσα σε ευαίσθητα σημεία με αντιπλημμυρικά έργα.

Έτσι, αποστείλαμε αγανακτισμένοι οι υπογράφοντες Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχης και οι τέσσερις Δήμαρχοι του νομού την συνημμένη επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό και προχωρήσαμε χωρίς δικαίωμα και αρμοδιότητα σε δράσεις.

Δια τούτο επιστρατεύτηκαν ιδιώτες και μέσα, αλλά και ο στρατός και πραγματοποίησαν επεμβάσεις σε διάφορα αναχώματα που είχαν υποστεί βλάβες από την πλημμύρα στις 7 & 8/1/2012.

Εάν δεν επεμβαίναμε  κατ΄ αυτόν τον τρόπο, η καταστροφή θα ήταν βέβαιη σε επόμενες βροχοπτώσεις, καθώς οι Βούλγαροι δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα νερά στα τρία φράγματά τους, λόγω του ότι τα χιόνια, που σε πολλά μέρη της χώρας τους έφθασαν  ακόμη και το ένα μέτρο, άρχισαν να λιώνουν επιβαρύνοντας τα φράγματα τα οποία έχουν ήδη υπερχειλίσει.

Αυτήν την υπερχείλιση την γνωρίζουν οι κεντρικοί πολιτειακοί παράγοντες, γεγονός που επιβεβαίωσε σε εμάς τους άνω αυτοδιοικητικούς η Νομάρχης του Χασκόβου την 09/01/2012 στο Ιβαίλοβγκραντ, όπου την συναντήσαμε, κυριολεκτικά ικετεύοντάς την ώστε να κάνουν ορθολογική διαχείριση των υδάτων στα φράγματά τους προκειμένου να αποφύγουμε την απόλυτη καταστροφή.

Και ενώ είναι γνωστό στους αρμόδιους των Αθηνών όλη αυτή η κατάσταση, και ότι η καταστροφή θα επέλθει σε λίγες ώρες με ελάχιστη βροχόπτωση, δυστυχώς οι τελευταίοι παρά την γνώση της κατάστασης και  την  βεβαιότητα  της καταστροφής του Νομού Έβρου, με μόνη ίσως αμφισβήτηση για το  μέγεθος της καταστροφής (δηλαδή αν αυτή θα είναι απόλυτη ή μερική), αποδέχτηκαν αυτό το βέβαιο αποτέλεσμα και ουδέν έπραξαν, υφισταμένου άμεσου δόλου, στο πρόσωπό τους.

Σε κάθε περίπτωση δε  μολονότι  γνώριζαν   για την  κατάσταση και  πίστευαν ότι ενδέχεται να συμβεί η καταστροφή, το αποδέχθηκαν  και υφίσταται  στο πρόσωπό τους ενδεχόμενος δόλος και δη σε κακουργηματική μορφή.

Δεν ανεχόμαστε άλλο την εγκληματική αδιαφορία των οργάνων της πολιτείας εδώ στην ακριτική Θράκη, όταν μάλιστα εξαιτίας τους κινδυνεύουν οι ίδιες οι ζωές  μας και οι περιουσίες μας.

Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια και ουδέν έπραξαν, παρά το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο του 2011 στις Φέρες του Δήμου Αλεξανδρούπολης όλοι οι υπογράφοντες την συνημμένη επιστολή χτυπήσαμε τον κώδωνα του κινδύνου θέτοντάς τους προ των ευθυνών τους.

Αλλοίμονο αν έτσι είναι τα πολιτειακά όργανα.

Αλλοίμονο αν οι κυβερνώντες αφήνουν στο έλεος του Θεού τους Εβρίτες.

Αλλοίμονο τότε στην Θράκη και στους Έλληνες».

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης

Σχόλια