Η ηλιακή ενέργεια αντέχει στην κρίση – Ρεκόρ επενδύσεων

1
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την ώρα που η παγκόσμια οικονομία κινείται σε υφεσιακή τροχιά, η καθαρή ενέργεια -και ειδικότερα η ηλιακή– εξακολουθεί να προσελκύει επενδυτικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg New Energy Finance η συνολική επένδυση στην καθαρή ενέργεια αυξήθηκε κατά 5% το 2011, αγγίζοντας το πρωτοφανές επίπεδο των 260 δισ. δολαρίων με την ηλιακή ενέργεια να συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος.

Ειδικότερα, οι επενδύσεις σε έργα ηλιακής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 36% στα 136,6 δισ. δολάρια (πάνω από το μισό επί του συνόλου), ποσό διπλάσιο από την αιολική.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που φέρνει στο φως η έκθεση του Bloomberg New Energy Finance είναι ότι για πρώτη φορά από το 2008 οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις ΗΠΑ ήταν μεγαλύτερες από την Κίνα.

Όπως δήλωσε ο Michael Liebreich, διευθύνων σύμβουλος του Bloomberg New Energy Finance, “η απόδοση της ηλιακής ενέργειας γίνεται περισσότερο αξιοσημείωτη αν λάβουμε υπόψη ότι οι τιμές των φωτοβολταϊκών έπεσαν κατά 50% το 2011 και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε επίπεδα 75% χαμηλότερα από εκείνα του 2008”.

Το συνολικό ποσό που έχει επενδυθεί στην καθαρή ενέργεια ξεπερνά το 1 τρισ. δολάρια από το 2004, οπότε και το Bloomberg ξεκίνησε τη συγκέντρωση των σχετικών δεδομένων.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.