Ενέργεια για όλους ζητά η Gisele από τις παραγκουπόλεις της Αφρικής

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στην Κένυα πραγματοποίησε η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και γνωστό μοντέλο, Gisele Bündchen.

Αρχικά, η Gisele μετέβη στην Kibera, τη μεγαλύτερη παραγκούπολη της Ανατολικής Αφρικής, όπου είδε από κοντά τις μονάδες βιοαερίου για την παραγωγή ενέργειας από απόβλητα.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε την πόλη Kisumu στη δυτική Κένυα, όπου συμμετείχε στη συγκομιδή καυσόξυλων και έμαθε για τις ενεργειακά αποδοτικές κουζίνες μαγειρέματος.

Τέλος, ανέβηκε στο Όρος Κένυα για να δει από κοντά το υδροηλεκτρικό φράγμα που τροφοδοτεί με ενέργεια περίπου 2.000 νοικοκυριά.

Αν και τις τελευταίες δυο δεκαετίες στην Αφρική έχει σημειωθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, στην Υποσαχάρια Αφρική το 70% εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση στην ηλεκτροδότηση, ενώ στην Κένυα μόνο το 18% των νοικοκυριών διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα.

Άλλη μεγάλη πρόκληση είναι και η πρόσβαση σε επαρκή καύσιμα για το μαγείρεμα, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να εξαρτώνται ακόμα από ξύλα που κατά την καύση τους απελευθερώνουν τοξικό καπνό.

«Η ενέργεια επηρεάζει τα πάντα. Τα παιδιά μπορούν να διαβάσουν τη νύχτα όταν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα. Αν μπορέσουμε να φέρουμε την ηλεκτρική ενέργεια σε όλα τα νοικοκυριά, θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους να επιβιώσουν», δήλωσε η Gisele κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα κεντρικά γραφεία του UNEP στο Ναϊρόμπι.

«Είναι άδικο κάποιοι άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια. Μπορούμε να πετύχουμε την καθολική πρόσβαση στην ενέργεια. Το μόνο που χρειάζεται είναι το 2% των επενδύσεων που υλοποιούνται παγκοσμίως», κατέληξε.

econews

Σχόλια