Ενεργειακό Πιστοποιητικό: αναβολή για τα ενοικιαζόμενα ζητά ο Καλαφάτης

0
25

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Να αναθεωρήσει την απόφαση περί υποχρεωτικής έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης στα νεοενοικιαζόμενα κτήρια καλεί την κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο υπεύθυνος Τομέα Ενέργειας της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης.

Ο κ. Καλαφάτης υποστηρίζει πως το μέτρο του Ενεργειακού Πιστοποιητικού δεν λειτουργεί στη βάση της ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων, αλλά εφαρμόζεται με φοροεισπρακτική λογική.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του κ. Καλαφάτη αναφέρει τα εξής:

«Η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Π.Ε.Α.) αποτελεί απαίτηση εναρμόνισης της χώρας μας στις ευρωπαϊκές οδηγίες, στο πλαίσιο της γενικής αρχής εξοικονόμησης ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή της υποχρέωσης έκδοσης του εν λόγω πιστοποιητικού στις μισθώσεις, θα πρέπει να εστιάζει στην ουσία της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων και όχι να λειτουργεί βεβιασμένα στη λογική του «ταμειακού πανικού».

Γιατί ο πανικός αυτός, πλήττει ακόμη πιο βάναυσα την παραπαίουσα κτηματαγορά και εν γένει την οικονομία.

Το ΥΠΕΚΑ όμως, όπως προκύπτει από χθεσινή του εγκύκλιο, αδιαφορεί γι” αυτό.

Προχωρεί με προχειρότητα στην εφαρμογή της, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να εξαιρέσει τις συμβάσεις μίσθωσης που είχαν συναφθεί πριν την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της υποχρέωσης έκδοσης Π.Ε.Α. (9 Ιανουαρίου 2012).

Δυστυχώς, δεν έλαβε υπόψη καμία πρόταση και απαξιεί να εξετάσει το ενδεχόμενο χρονικής μετάθεσης ή αναβολής της υποχρεωτικής έκδοσης ΠΕΑ στις νέες μισθώσεις.

Καλούμε την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, δεδομένης της επιδεινούμενης κρίσης στην αγορά, έστω και την ύστατη στιγμή, να επανεξετάσει το ζήτημα».

Σχόλια