Έληξε η κατάληψη του ΧΥΤΑ Ξερόλακκας

0
4

Περιβάλλον, Ενέργεια, Οικολογία:

Έληξε η κατάληψη του του ΧΥΤΑ Ξερόλακκας έπειτα από 12 ημέρες αποκλεισμού, που είχε ως αποτέλεσμα να συσσωρευτούν στους δρόμους της Πάτρας και του Ρίου περισσότεροι από 3.500 τόνοι απορριμμάτων.

Ήδη έχει ξεκινήσει η αποκομιδή τω σκουπιδιών, η οποία όμως αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες, λόγω του όγκου που έχει συσσωρευτεί.

Πριν από την απόφαση για τη λήξη της κατάληψης, είχε προηγηθεί συνάντηση του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απόστολου Κατσιφάρα με τον δήμαρχο Πατρέων Γιάννη Δημαρά, ώστε να βρεθεί λύση στην διαχείριση των απορριμμάτων.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης, «αποδέχθηκα το αίτημα που μου κατάθεσαν ο Δήμαρχος Πατρέων και οι εκπρόσωποι των συλλόγων της Ξερόλακκας προκειμένου μέσα στις επόμενες ημέρες να υπάρξει μια συνάντηση με τους Δημάρχους Δυτικής Αχαΐας και Ναυπάκτου ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα της παράλληλης λειτουργία του ΧΥΤΑ Ξερόλακκας με τη διάθεση μέρους των απορριμμάτων της Πάτρας στους ΧΥΤΑ των δύο γειτονικών Δήμων».

Στη συνέχεια των δηλώσεών του ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «οι πιθανές λύσεις διερευνώνται αλλά δεν επιβάλλονται» ενώ ταυτόχρονα αποσαφήνισε ότι αναλαμβάνει αυτήν την πρωτοβουλία «καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του και με πλήρη σεβασμό στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης.

«Η Περιφέρεια δεν είναι προϊσταμένη αρχή των Δήμων αλλά παράλληλος θεσμός με σαφείς αρμοδιότητες. Δεν επιβάλλουμε, συμβάλλουμε», ανέφερε ο Απόστολος Κατσιφάρας που παράλληλα ζήτησε από τους εκπροσώπους των περιοίκων «να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους ώστε η διερευνητική προσπάθεια να διεξαχθεί μέσα σε κλίμα ωριμότητας, ψυχραιμίας και αίσθησης σεβασμού μεταξύ όλων των πλευρών».

Παράλληλα επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει διασφαλίσει κονδύλια ύψους 60 εκατομμύρια ευρώ για τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων στη Δυτική Ελλάδα που αποτελούν τη μόνη και οριστική λύση στο πρόβλημα.

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Ξερόλακκας ανέφεραν ότι σταμάτησαν την κατάληψη εν αναμονή της συνάντησης των δημάρχων Πάτρας, Ναυπάκτου και Δυτικής Αχαΐας.

Συνεχίζουν ωστόσο να επιμένουν ότι ο ΧΥΤΑ θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί.

econews

Σχόλια