Για καρκίνο στο πάγκρεας ενοχοποιείται το επεξεργασμένο κρέας

0
44

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Για καρκίνο στο πάγκρεας ενοχοποιείται το κρέας που έχει υποστεί επεξεργασία, όπως το μπέικον ή τα λουκάνικα, σύμφωνα με νέα έρευνα Σουηδών επιστημόνων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η επιπλέον κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος σε ημερήσια βάση, αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος κατά 19%.

Η επιπλέον κατανάλωση 100 γραμμαρίων αυξάνει τον κίνδυνο κατά 38%.

Ωστόσο, οι πιθανότητες για κάποιον να εμφανίσει αυτόν τον σχετικά σπάνιο τύπου καρκίνου, εξακολουθούν να είναι χαμηλές.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη συσχετίσει την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με καρκίνο του εντέρου.

Ως εκ τούτου, το 2011 η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συνέστησε στους πολίτες να μην καταναλώνουν πάνω από 70 γραμμάρια ημερησίως.

«Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει χαμηλά ποσοστά επιβίωσης οπότε, εκτός από την έγκαιρη διάγνωση, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτή την ασθένεια», δήλωσε η δρ. Susanna Larsson, που διεξήγαγε την έρευνα στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στη Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου.

econews

Σχόλια