Γαλλία: κατατέθηκαν προσφορές για υπεράκτιο αιολικό πάρκο 3 Γιγαβάτ

0
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ανταγωνιστικές προσφορές για την κατασκευή του πρώτου υπεράκτιου αιολικού πάρκου της Γαλλίας κατέθεσαν τρία μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα.

Η γαλλική GDF Suez, ο κλάδος ανανεώσιμης ενέργειας της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού EDF και η ισπανική Iberdrola διεκδικούν μερίδιο σε πέντε αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 3 γιγαβάτ που αποτελούνται από 600 τουρμπίνες.

Η πρώτη φάση της επένδυσης που θα πραγματοποιηθεί στις ακτές της Νορμανδίας και της Βρετάννης κοστολογείται σε 10 δισ. Ευρώ.

Αυτή τη στιγμή η συμμετοχή της Γαλλίας σε υπεράκτια αιολικά περιορίζεται στη μονάδα ισχύος 5 μεγαβάτ της Areva Wind στη Βόρεια Θάλασσα.

Θεωρείται ότι η Γαλλία υπολείπεται άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Δανία, η Γερμανία και η Ισπανία στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων.

Το εν λόγω υπεράκτιο πάρκο εμπίπτει στον στόχο της Γαλλίας να καλύψει το 23% των ενεργειακών αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές ως το 2020.

Αναλυτές υποστηρίζουν πως η επιτάχυνση της επένδυσης αποτελεί προσπάθεια του προέδρου Σαρκοζύ να “πρασινίσει” την εικόνα του ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών και κατόπιν της σφοδρής κριτικής που έχει δεχθεί ως υπέρμαχος της πυρηνικής ενέργειας.

econews

Σχόλια