Ενεργειακό πιστοποιητικό: υποχρεωτικό για ενοικιαζόμενα κτήρια – Οι εξαιρέσεις

4
3187

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ένα νέο κόστος θα κληθούν να επωμιστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων άνω των 50 τ.μ που θα τα νοικιάσουν από σήμερα 9 Ιανουαρίου.

Κι αυτό διότι πρέπει να εκδίδεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης με τον αριθμό πρωτοκόλλου να αναγράφεται στο ιδιωτικό ή συμβολαιογραφικό μισθωτήριο έγγραφο, ειδάλλως η φορολογική αρχή δεν θα αποδέχεται τα μισθωτήρια έγγραφα-συμβόλαια.

Οι ιδιοκτήτες δεν είναι υποχρεωμένοι να αναβαθμίζουν ενεργειακά τα κτήριά τους. «Ρόλος» του πιστοποιητικού είναι να μεταβάλλει τη μισθωτική αξία των ακινήτων σε συνάρτηση με την ενεργειακή τους αποδοτικότητα.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θεωρούν το κόστος έκδοσης του πιστοποιητικού δυσβάσταχτο καθώς κυμαίνεται από 1 έως 2,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Από την υποχρέωση έκδοσης Ενεργειακού Πιστοποιητικού εξαιρούνται:

1. Νέες μισθώσεις κτισμάτων (κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων κ.λπ.) συνολικής επιφανείας κάτω των 50 τετραγωνικών μέτρων.

2. Παρατάσεις – ανανεώσεις υφισταμένων μισθώσεων με τον αυτό υφιστάμενο μισθωτή.

3. Τροποποιήσεις όρων υφισταμένων μισθώσεων (π.χ. μειώσεις καταβαλλομένων μισθωμάτων).

4. Μισθώσεις κάθε είδους γηπέδων (οικοπέδων και αγροτεμαχίων) χωρίς κτίσματα.

5. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και τα εργοστάσια, οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, τα βαφεία, τα ξυλουργεία, τα παρασκευαστήρια τροφίμων, τα καθαριστήρια, τα σιδερωτήρια, τα οργανωμένα πλυντήρια ρούχων, τα αυτοτελή κέντρα μηχανογράφησης καθώς και τα εργαστήρια ερευνών και εκπαίδευσης, διυλιστήρια και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας.

6. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και οι γενικές αποθήκες, οι αγροτικές αποθήκες, τα λιμενικά υπόστεγα, οι αποθήκες καταστημάτων (αλλά και κατοικιών), οι αποθήκες μουσείων, στάβλοι, βουστάσια, χοιροστάσια, ορνιθοτροφεία κ.λπ.

7. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων για στάθμευση αυτοκινήτων, δικύκλων ή τρικύκλων, πρατήρια υγρών καυσίμων και πλυντήρια αυτοκινήτων.

econews

4 Σχόλια

  1. Άλλο ένα κόλπο για να «κονομάει» η ισχυρή συντεχνία των μηχανικών και του Τεχνικού επιμελητηρίου. Και αυτό γιατί το πιστοποιητικό είναι χωρίς καμιά απολύτως αξία, αφού δεν επιβάλονται επισκευές. Ο ενοικιαστής στραβός είναι να δει αν το σπίτι έχει διπλά τζάμια ή θέρμανση με φυσικό αέριο; Χρειάζεται την υπογραφή μηχανικού για αυτό;

Comments are closed.