Βιομάζα: 80 εκ. ευρώ επενδύει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Δυτική Μακεδονία

0
51

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Επένδυση 80 εκ. ευρώ για την παραγωγή βιομάζας στη Δυτική Μακεδονία, σχεδιάζει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, όπως προκύπτει από τη σχετική αίτηση για άδεια παραγωγής που κατέθεσε πρόσφατα στη ΡΑΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, για την υλοποίηση της επένδυσης θα χρειαστούν περίπου 100.000 στρέμματα, όπου θα καλλιεργηθούν ενεργειακά φυτά και συγκεκριμένα αγριαγκινάρα, μίσχανθος, και ινώδες σόργο.

Η ετήσια παραγωγή του σταθμού υπολογίζεται στα 186,150 MWh, ενώ το έργο αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να ενισχύσει την τοπική οικονομία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η καλλιέργεια αγριαγκινάρας άρχισε συστηματικά το 2009 στο λεκανοπέδιο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας με στόχο την παραγωγή πλούσιας βιομάζας που θα αναμειγνύεται με τον λιγνίτη και θα καίγεται στους σταθμούς της ΔΕΗ.

Η καλλιέργεια επιδοτήθηκε για δύο χρόνια και το 2010 παραδόθηκαν στη ΔΕΗ/ΑΗΣ Καρδιάς 1.800 τόνοι ξηρής μάζας αγριαγκινάρας, η οποία κάηκε σε μείγμα 8-10% με λιγνίτη υπό την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων από το εξωτερικό.

Η τιμή αγοράς της αγριαγκινάρας από τη ΔΕΗ ήταν 51ευρώ/τόνο ξηρής μάζας, ωστόσο το 2011 η Εταιρεία καθυστέρησε να δώσει τιμή για τη φετινή απορρόφηση της παραγωγής και πολλοί  στράφηκαν σε άλλες καλλιέργειες.

Ως εκ τούτου, από τα 4.000 στρέμματα του 2010, το 2011 στο λεκανοπέδιο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας καλλιεργήθηκαν μόνο 1.150 στρέμματα.

econews

Σχόλια