Φωτοβολταϊκά στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

0
8

Περιβάλλον, Ενέργεια, Οικολογία:

Σε άλλη μια καινοτόμα και πανελλαδικά πρωτοπόρα δράση προχώρησε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών προκηρύσσοντας διεθνή, ανοικτό διαγωνισμό για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία 21 φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ισάριθμα δημοτικά κτίρια.

Είναι η πρώτη φορά που δήμος στην Ελλάδα δρομολογεί διεθνή διαγωνισμό με τέτοιο θεματικό αντικείμενο και μέσω της χρήσης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, για τη διενέργεια μάλιστα του οποίου θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνο κονδύλια από το δημοτικό ταμείο.

Ειδικότερα, ο διεθνής διαγωνισμός έχει τίτλο: «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 21 φωτοβολταϊκων διασυνδεδεμένων συστημάτων σε κτίρια και εγκαταστάσεις του Δήμου Νεάπολης-Συκεών» με χρήση ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Η διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού θα γίνει σύμφωνα με το άρθρο 28 του ΠΔ 60/2007 και το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας-Γενική Γραμματεία Εμπορίου, με τη χρήση ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των υποψηφίων επιχειρήσεων και την κατακύρωση σε μικρότερο κόστος για το δημοτικό ταμείο.

Σε πρώτη φάση ο διαγωνισμός αφορά 21 κτίρια στη Δημοτική Ενότητα Συκεών, ωστόσο στόχος της δημοτικής αρχής είναι να διευρυνθεί και στις άλλες τρεις Δ.Ε. Νεάπολης, Αγίου Παύλου και Πεύκων σταδιακά έως το 2013.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη προβλέπεται η εγκατάσταση 208 KWp από τα οποία αναμένεται παραγωγή περίπου 205.000 Kwh ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο και η μείωση εκπομπών CO2 κατά 4.365,3 τόνους στην 25ετή διάρκεια ζωής της επένδυσης.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών από τους ενδιαφερόμενους αναδόχους του έργου λήγει στις 21 Φεβρουαρίου 2012, στις 11 το πρωί, οπότε και θα ανοιχτούν οι προσφορές σε δημόσια συνεδρίαση της Επιτροπής Διαγωνισμού.

Τα πλεονεκτήματα που έχουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα επεσήμανε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

«Πρόκειται για τεχνολογία που δεν μολύνει και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, αλλά είναι ιδιαίτερα φιλική προς αυτό», σημείωσε ο κ. Δανιηλίδης.

«Αξιοποιούμε με αυτό τον τρόπο τις στέγες των δημοτικών κτιρίων, παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια στην περιοχή μας με το μόνο περιβαλλοντικά και τεχνολογικά αποδεκτό τρόπο, και ενισχύουμε την τοπική ανάπτυξη». «Παράλληλα, με αυτή την επένδυση», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης,  «εξασφαλίζουμε ένα σημαντικό έσοδο της τάξης των 100.000 ευρώ για το δήμο από την πώληση της ενέργειας στο δημόσιο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας».

Επίσης, αναφερόμενος στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών ανέφερε ότι «είναι μια διαδικασία απόλυτα διαφανής, που διαφυλάσσει τα δημόσια οικονομικά και μειώνει το κόστος της δημοτικής επένδυσης».

Ήδη, στην κατεύθυνση της διαφάνειας και της ενημέρωσης όλων των υποψηφίων αναδόχων, οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου αποστέλλουν τη σχετική προκήρυξη σε 1.300 διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προέρχονται από το μητρώο εγκαταστατών φωτοβολταϊκών συστημάτων.

econews

Σχόλια