«Όχι» Κίνας στον φόρο εκπομπών CO2 – «Εμπορικός πόλεμος» προ των πυλών

0
12

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Οι τέσσερις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Κίνας ανακοίνωσαν ότι αρνούνται να πληρώσουν το νέο φόρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Ρύπων.

Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες, που απειλούνται με αποκλεισμό από τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, κλιμακώνουν την ένταση που ξέσπασε μετά την επιβολή του νέου μέτρου της ΕΕ, που τέθηκε σε ισχύ αυτή την εβδομάδα.

Την αντίθεσή τους στο νέο φόρο έχουν εκφράσει επίσης οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ινδία.

Παρά τον εμπορικό πόλεμο που βρίσκεται προ των πυλών, η ΕΕ θεωρεί την επιβολή φόρου για τις εκπομπές άνθρακα στον τομέα των αερομεταφορών πολύ σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Με την επιβολή του φόρου, η ΕΕ υποχρεώνει όλες τις αεροπορικές εταιρείες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, να εξαγοράζουν το 15% των εκπομπών τους σε διοξείδιο του άνθρακα για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Οι αερογραμμές που δεν καταβάλλουν τον φόρο ρύπων θα τιμωρούνται με πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα, ενώ αν αυτό γίνεται συστηματικά ενδέχεται να αποκλειστούν από τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

econews

Σχόλια