Ερυθρός τόνος σπάει τα ρεκόρ – Πουλήθηκε για 565.000 ευρώ

0
111

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στην τιμή ρεκόρ των 565.000 ευρώ πουλήθηκε ένας ερυθρός τόνος που ζυγίζει 269 κιλά και αλιεύτηκε στα ανοιχτά της επαρχίας Aomori, στη βόρεια Ιαπωνία.

Ο τόνος πουλήθηκε στην πρώτη δημοπρασία της ψαραγοράς του Tsukiji, στο Τόκιο.

Ο νικητής της δημοπρασίας ονομάζεται Kiyoshi Kimura και είναι ιδιοκτήτης αλυσίδας εστιατορίων σούσι.

Η δημοπρασία του Ιανουαρίου στη γνωστή ψαραγορά αποτελεί σημαντικό μέρος των παραδοσιακών εορτασμών για το νέο έτος.

Η Ιαπωνία είναι η πρώτη χώρα στην κατανάλωση θαλασσινών και προμηθεύεται περίπου το 80% του ερυθρού τόνου που αλιεύεται στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σημειώνεται ότι ο ερυθρός τόνος απειλείται άμεσα με εξαφάνιση λόγω της υπεραλίευσης.

Τα τελευταία χρόνια έχουν επιβληθεί περαιτέρω περιορισμοί και ποσοστώσεις στην αλιεία του ερυθρού τόνου, οι οποίοι ωστόσο δεν επιτυγχάνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το πρόβλημα είναι έντονο και στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα μάλιστα, τα αλιευτικά που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο δίνουν ψευδή στοιχεία σχετικά με τις ποσότητες που αλιεύουν.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πέρυσι διοχετεύτηκε στην αγορά 140% περισσότερο κρέας ερυθρού τόνου από τη Μεσόγειο, σε σχέση με αυτό που υποτίθεται ότι είχε αλιευθεί.

Ως εκ τούτου, τον Ιούνιο ξεκίνησε στην περιοχή της Μεσογείου επιχείρηση ενάντια στην παράνομη αλιεία και διακίνηση ερυθρού τόνου.

Η επιχείρηση, στην οποία συμμετέχει το Αρχιπέλαγος, συντονίζεται από τη γνωστή  οργάνωση Sea Shepherd Conservation Society.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, μέλη της ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους πραγματοποιούν περιπολίες με το ιστιοπλοϊκό και ταχύπλοο σκάφος της οργάνωσης στα ελληνικά και διεθνή ύδατα, προκειμένου να εντοπίσουν και αν χρειαστεί να αποτρέψουν παράνομη διακίνηση αλιευμάτων.

Οι κυριότερες χώρες που συμμετέχουν στη μαύρη αγορά ερυθρού τόνου είναι: Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα, Τουρκία, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτος, Κροατία, Κύπρος.

econews

Σχόλια