Γαλλία: «τελεσίγραφο» για μέτρα ασφαλείας στους πυρηνικούς αντιδραστήρες

0
14

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Επιπλέον μέτρα ασφαλείας για τα 58 πυρηνικά εργοστάσια που λειτουργούν στη χώρα ζήτησε η  Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας της Γαλλίας (ASN), δέκα μήνες μετά τον πυρηνικό όλεθρο στη Φουκουσίμα.

Μετά τα τεστ αντοχής που διεξήγαγε, η ASN ανακοίνωσε ότι δεν χρειάζεται να κλείσει κανένας πυρηνικός αντιδραστήρας, ωστόσο ζήτησε μέχρι τις 30 Ιουνίου να ληφθούν περαιτέρω μέτρα ασφαλείας, για αυξημένη προστασία σε περίπτωση σεισμού ή πλημμύρας.

Εκτιμάται ότι τα επιπλέον μέτρα θα στοιχίσουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Στη Γαλλία, το ποσοστό της πυρηνικής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή φτάνει το 75% και το μέλλον της πυρηνικής βιομηχανίας έχει εξελιχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα.

Οι Σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης μάλιστα ζητούν τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από την πυρηνική ενέργεια και συμφωνούν στο σταδιακό κλείσιμο 24 πυρηνικών αντιδραστήρων, γεγονός που, εν όψει προεδρικών εκλογών, έχει προκαλέσει την αντίδραση του κυβερνώντος κόμματος UMP, το οποίο επιθυμεί τη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης.

Σημειώνεται ότι εκτός από τη λήψη μέτρων, η ASN προτείνει και την ίδρυση, το 2014, εξειδικευμένου σώματος άμεσης αντιμετώπισης κρίσεων, σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.

econews

Σχόλια