Πρόστιμο 18,2 δισ. στη Chevron για ρύπανση στον Αμαζόνιο

0
26

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την απόφαση βάσει της οποίας η Chevron υποχρεούται να καταβάλλει αποζημίωση ύψους 18,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ρύπανση στον Αμαζόνιο, επικύρωσε σήμερα εφετείο του Εκουαδόρ.

Η Chevron χαρακτήρισε την απόφαση παράνομη και έκανε λόγο για απάτη.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, επισημαίνει ότι η απόφαση είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαφθοράς στη δικαστική εξουσία του Εκουαδόρ, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια για δικαίωση.

Η απόφαση θεωρείται σταθμός για την πολυετή δικαστική διαμάχη Chevron – Εκουαδόρ, που ξεκίνησε μετά από μήνυση που υπέβαλαν 30.000 πολίτες.

Η Texaco, που εξαγοράστηκε από τη Chevron το 2001 κατηγορούνταν για απόρριψη τοξικών υλικών στη ζούγκλα του Αμαζονίου στο Εκουαδόρ.

Σύμφωνα με τους αυτόχθονες του Εκουαδόρ, η Texaco είχε απορρίψει στο δάσος του Αμαζονίου περισσότερα από 68 δισεκατομμύρια λίτρα τοξικών υλικών.

Η Chevron πάντως υποστηρίζει ότι η Texaco δαπάνησε 40 εκατομμύρια δολάρια σε επιχειρήσεις απορρύπανσης, ενώ το 1998 υπέγραψε συμφωνία με το Εκουαδόρ με την οποία απαλλάχθηκε από οποιαδήποτε άλλη ευθύνη.

econews

Σχόλια