Ο γκρίζος λύκος επέστρεψε στην Καλιφόρνια μετά από 85 χρόνια

0
29

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ένας γκρίζος λύκος έκανε την εμφάνισή του στην Καλιφόρνια για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια.

Ο αρσενικός λύκος, ηλικίας δυόμισι ετών και γνωστός ως  OR-7, διέσχισε πάνω από 700 μίλια με αφετηρία το Όρεγκον και την Τετάρτη έφτασε στην κομητεία Siskiyou της Καλιφόρνια.

«Η συγκίνηση από το ουρλιαχτό ενός λύκου που επέστρεψε στην Καλιφόρνια μετά από τόσα χρόνια είναι καλός λόγος για γιορτή», δήλωσε ο Noah Greenwald, διευθυντής του τμήματος απειλούμενων ειδών στο αμερικανικό Κέντρο Βιολογικής Ποικιλότητας.

«Οι έρευνες δείχνουν ότι οι λύκοι είναι επωφελείς για πολλά άλλα είδη στην άγρια φύση. Οι κάτοικοι της Καλιφόρνια πρέπει να αισθάνονται περήφανοι και ενθουσιασμένοι που αυτή η μέρα τελικά έφτασε», προσέθεσε ο κ. Greenwald.

Μέχρι τον 20ο αιώνα, οι λύκοι περιφέρονταν στο μεγαλύτερο μέρος της Καλιφόρνια και έπαιζαν σημαντικό ρόλο, καθώς βρίσκονταν στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας.

Η σημασία τους για τα υπόλοιπα είδη και τη βιοποικιλότητα γενικότερα είναι πολύ μεγάλη.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι όταν επανεντάχθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι λύκοι ανάγκασαν τα ελάφια να κινηθούν σε νέες τοποθεσίες, γεγονός που ευνόησε την ανάπτυξη της βλάστησης, τους κάστορες και τα ωδικά πτηνά.

Επισημαίνεται επίσης ότι στα Βραχώδη Όρη οι λύκοι διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση του πληθυσμού των κογιότ, ευνοώντας κατ’ επέκταση τις αλεπούδες και άλλα μικρόσωμα ζώα.

econews

Σχόλια