ΔΕΗ: θύελλα αντιδράσεων για τις αυξήσεις 12,2% στα τιμολόγια ρεύματος

1
11

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ημερησίας», η απόφαση της κυβέρνησης για τις αυξήσεις 12,2% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που τέθηκαν σε ισχύ από χθες.

Στη νέα επιβάρυνση αντιδρούν εκπρόσωποι των εμπόρων, των βιομηχάνων, των αγροτών, των καταναλωτικών οργανώσεων αλλά και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, χαρακτηρίζει την απόφαση «τουλάχιστον προκλητική και εκτός χρόνου και τόπου», επισημαίνοντας ότι «ο λογαριασμός της ΔΕΗ έχει γίνει το τελευταίο διάστημα ο φόβος και ο τρόμος νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Από την πλευρά του, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, κάνει λόγο για «αδιέξοδη πολιτική με συνεχείς αυξήσεις φόρων και τελών επί δικαίους και αδίκους και με αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, που θα δώσουν τη χαριστική… βολή στις επιχειρήσεις και το σύνολο της κοινωνίας».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, τονίζει ότι ο δείκτης εισροών στη γεωργία και την κτηνοτροφία για την ενέργεια και τα λιπαντικά τρέχει ήδη με αύξηση της τάξης του 17% και προειδοποιεί ότι μία νέα αύξηση του αγροτικού τιμολογίου της ΔΕΗ θα πλήξει άμεσα την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα των εξαγόμενων.

Την αντίθεσή τους στις νέες ανατιμήσεις εκφράζουν και η καταναλωτική οργάνωση ΚΕΠΚΑ και η ΓΕΝΟΠ.

Σημειώνεται ότι, παρά τις έντονες αντιδράσεις, υπάρχει ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις στο ρεύμα και το δεύτερο εξάμηνο, καθώς το συσσωρευμένο χρέος της επιχείρησης έφτασε το 2011 τα 4,5 δισ. ευρώ.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Σαν στέλεχος ενός ευρωπαϊκού ενεργειακού ομίλου με πολύ υψηλότερο ποσοστό δανεισμού από αυτό της ΔΕΗ θεωρώ τον πανικό της διοίκησης και της ΓΕΝΟΠ περί χρεοκοπίας σαν μια ακόμη εφεύρεση της κρατικοδίαιτης διαπλοκής.
  Η κυβέρνηση συνδέει τις αυξήσεις στα τιμολόγια με ένα συσσωρευμένο χρέος 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ακούγεται πολύ για τον απλό πολίτη, αλλά πρόκειται για 28% του ενεργητικού της. Το ίδιο ποσοστό στην πορτογαλική ΔΕΗ (EDP) , που μόλις χρυσοπλέχθηκε σε 16πλασια τιμή από την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ (13 αντί 0,8 δισ. ευρώ !), είναι 42%. Κατά την λογική του ΥΠΕΚΑ και των ντόπιων μνηστήρων της ΔΕΗ, θα έπρεπε οι κινέζοι αγοραστές να είχαν πάρει την «υπερχρεωμένη»EDP για ένα κομμάτι ψωμί .
  Utilities όπως η ΔΕΗ είναι εταιρίες υψηλής έντασης κεφαλαίου. Επειδή τα ίδια κεφάλαια είναι πολύ ακριβότερα από τον δανεισμό, αποφασιστικό για επενδυτική δύναμη, κερδοφορία, αλλά και ανταγωνιστικές τιμές είναι η πιστοληπτική τους ικανότητα. Κατά κανόνα χάνουν την αυτοδυναμία τους, αν πέσουν στο ΒΒΒ (όπως η EDP). Η είσοδος στρατηγικού εταίρου με υψηλή πιστοληπτική θέση «Α» τις καθιστά πάλι αξιόπιστες, και βιώσιμες και μάλιστα χωρίς την ανάγκη αυξήσεων.
  Δεν πρόκειται εδώ για νεοφιλελεύθερη συνταγή. Το αντίθετο: Η γαλλική EDF π. χ. μπορεί και κρατά το ΑΑΑ με την συμμετοχή του κράτους, ενώ ιδιωτικές εταιρίες έχουν πέσει στο μονό A (π.χ. RWE). Σε αντίθεση με την Γαλλία (πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ) το ελληνικό κράτος με πιστοληπτική θέση CC «μολύνει» και καταδικάζει την ΔΕΗ, σε πιστοληπτική αξιολόγηση CCC, όσο κρατά την πλειοψηφία των μετοχών. Με πενταετές Default rate (κίνδυνος χρεωκοπίας στα επόμενα 5 χρόνια) της ΔΕΗ να είναι 20πλασιο από της EDP („BBB“) και 476πλασιο από της EDF („AAA“) δεν μπορεί να υπάρξει δανεισμός. Καμία επιχείρηση στον κόσμο, δεν μπορεί να δουλεύει με 100% ίδια κεφάλαια, εκτός και αν θεωρητικά τριπλασιάσει τις τιμές της και ταυτόχρονα αποκοπεί από κάθε επενδυτική δραστηριότητα, μέχρι η χώρα να βρεθεί στο σκοτάδι. Οι τελευταίοι των κρατικοδίαιτων στην ΔΕΗ (Management, ΓΕΝΟΠ) και περί αυτής (εθνικοί προμηθευτές κλπ.) ονειρεύονται την αποπληρωμή του χρέους από το Cashflow δηλ. μέσω υπέρογκων αυξήσεων, ώστε να αποφευχθεί η αναπόφευκτη πια ιδιωτικοποίηση. Η ασυδοσία τους είχε φτάσει σε επίπεδα παραλογισμού και καλώς η κυβέρνηση Παπαδήμου απομάκρυνε το σύνολο των εκπροσώπων του Δημοσίου από το ΔΣ της ΔΕΗ.
  Η ιδιωτικοποίηση μέχρι τα μέσα του 2012 είναι περισσότερο από δεδομένη, είναι αναπόφευκτη. Η διαδικασία θα είναι αυτή την φορά καθαρή και οι μετοχές του δημοσίου θα πάνε σε όποιον έχει την καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα, γιατί αυτός θα μπορέσει να δώσει και την καλύτερη προσφορά: «Μπολιάζοντας» την ΔΕΗ με το δικό του Rating κατεβάζει το χρηματοοικονομικό κόστος στο ελάχιστο και ανεβάζει την κερδοφορία της κατακόρυφα, χωρίς τις πολυπόθητες αυξήσεις στα τιμολόγια. Η αξία της θα 10πλασιαστει φτάνοντας τα επίπεδα της πορτογαλικής EDP και το κράτος θα γεμίσει τα ταμία του.
  Θέλω να διαβεβαιώσω τους κύκλους που λυμαίνονταν δεκαετίες την δημόσια περιουσία και την περιουσία των μικρομετόχων, ότι αυτή την φορά θα μείνουν με τη χαρά. Η ΔΕΗ δεν είναι Ολυμπιακή.

Comments are closed.