ΔΕΗ: ανακοινώθηκε πραγματική αύξηση λογαριασμών άνω του 12% – Τι ζητάει το ΥΠΕΚΑ

1
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 9,2% από το νέο έτος ανακοίνωσε στα τιμολόγια της ΔΕΗ ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη χθεσινή (29/12) συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Η πραγματική αύξηση υπολογίζεται να ξεπεράσει το 12%, καθώς στο 9,2% δεν συνυπολογίζεται η αύξηση του τέλους ΑΠΕ που μεσοσταθμικά ανέρχεται σε 3%.

Η αύξηση αναμένεται να περιληφθεί σε σχετική υπουργική απόφαση και να εφαρμοστεί στα τιμολόγια της επιχείρησης από την 1η Ιανουαρίου του 2012.

Σύμφωνα με το euro2day, δεν αποκλείεται η έκδοσή της να καθυστερήσει για την ερχόμενη εβδομάδα με πρόβλεψη αναδρομικής ισχύος, προκειμένου να γίνει λεπτομερής επεξεργασία της κατανομής της μεσοσταθμικής αύξησης στα επιμέρους τιμολόγια.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως η ΔΕΗ επιδίωκε αύξηση της τάξης του 20% συμπεριλαμβανομένου του τέλους ΑΠΕ, ενώ η αποδοχή της εισήγησης της ΡΑΕ θα οδηγούσε σε αύξηση 16% αναθεωρούμενη ανά εξάμηνο.

Σύμφωνα με το euro2day, το ΥΠΕΚΑ ζήτησε από την ΔΕΗ να διασφαλιστούν τα εξής:

– Μείωση του συνολικού χρέους μέσω της αξιοποίησης παγίων στοιχείων
– Περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης κατά 10-15% και περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους
Κατάργηση παροχών όπως η έκπτωση 80% στα τιμολόγια των νυν και πρώην υπαλλήλων της ΔΕΗ (αφορά πάνω από 55.000 δικαιούχους και κοστίζει στην επιχείρηση περίπου 40 εκ. ευρώ τον χρόνο)
– Να προχωρήσει σε συμψηφισμό οφειλών προς το δημόσιο
– Να μην υπάρξει καμία δυσμενής μεταβολή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο τιμολόγιο των πολυτέκνων (συνολικά πάνω από 265 χιλιάδες νοικοκυριά)
– Να υπάρξει προοδευτική μεταβολή στα τιμολόγια ώστε η υψηλή κατανάλωση να επιβαρυνθεί συγκριτικά περισσότερο από την χαμηλή
– Να υπάρξει λελογισμένη αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων
– Να επιτευχθεί κερδοφορία το 2012.

Παράλληλα, προτείνει να εξεταστεί η μείωση του τέλους της ΕΡΤ στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Σαν στέλεχος ενός ευρωπαϊκού ενεργειακού ομίλου με υψηλότερο ποσοστό δανεισμού από αυτό της ΔΕΗ θεωρώ τον πανικό περί αναχρηματοδότησης των 1,2 δισ. ευρώ μέσα στο 2012 πρωτοφανές πραξικόπημα της ελληνικής διαπλοκής δια στόματος των ανθρώπων της μέσα σε κυβέρνηση, ΓΕΝΟΠ και ΜΜΕ.
    Η ΔΕΗ δεν είναι υπερχρεωμένη. Με ποσοστό ξένων κεφαλαίων στο 59% του ενεργητικού της είναι σε πολύ καλύτερη θέση από την την EDP ( πορτογαλική ΔΕΗ), που μόλις χρυσοπουληθηκε σε 16πλασια τιμή από την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ (13 αντί 0,8 δισ. ευρώ). Το μόνο πρόβλημα της ΔΕΗ είναι η κατοχή της κατά 51% από έναν μέτοχο με πιστοληπτική θέση «CC». Το Rating της μητρικής «μολύνει» πάντα και αυτό της θυγατρικής. Έτσι φτάνει η ΔΕΗ να έχει το 10πλασιο default rate (πιθανότητα χρεωκοπίας) από την EDP. Η μόνη λύση είναι η άμεση ιδιωτικοποίηση του 17% όπως και στην Πορτογαλία, που θα απαλλάξει την ΔΕΗ και τους πελάτες της από τον φαύλο κύκλο του κόστους τοκογλυφίας και θα ανεβάσει την μετοχική της αξία στο 10πλασιο, γεμίζοντας τα ταμία του κράτους, όπως στην Πορτογαλία . Αντί οι μικρομέτοχοι της ΔΕΗ να αντιδρούν πανικόβλητοι στο πρόβλημα αναχρηματοδότησης, θα έπρεπε να διασκεδάζουν με τον πανικό των κρατικοδίαιτων Manager, προμηθευτών και μνηστήρων της ΔΕΗ, που ήδη άρχισαν να τσακώνονται μεταξύ τους βλέποντας ότι οι μέρες τους είναι μετρημένες.
    Utilities όπως η ΔΕΗ είναι εταιρίες έντασης κεφαλαίου και κατά κανόνα χάνουν την αυτοδυναμία τους, αν πέσουν κάτω από το ΒΒΒ. Η αναζήτηση στρατηγικού εταίρου τις καθιστά πάλι αξιόπιστες, και άρα βιώσιμες και μάλιστα χωρίς την ανάγκη υπέρογκων αυξήσεων. Όσο το ελληνικό κράτος (με C-rating) κρατά την πλειοψηφία των μετοχών, καταδικάζει την ΔΕΗ χωρίς πραγματικό λόγο σε αποκοπή από τις χρηματαγορές.
    Οι τελευταίοι των κρατικοδίαιτων στην ΔΕΗ (Management, ΓΕΝΟΠ) και περί αυτής (εθνικοί προμηθευτές κλπ.) ονειρεύονται αντί της υγιούς αναχρηματοδότησης, την αποπληρωμή των 1,2 δισ. ευρώ από το Cashflow δηλ. από το στέρημα του Έλληνα καταναλωτή σαν μόνη λύση για την διατήρησης της καρέκλας τους. Με αυτή την λογική η ΔΕΗ θα πρέπει να δουλεύει μεσοπρόθεσμα μόνο με ίδια κεφάλαια. Μια τέτοια παγκόσμια πρωτοτυπία θα ήταν δυνατή μόνο με τιμές υπερδιπλάσιες των σημερινών. Αμέσως μετά τις εκλογές θα έπρεπε να γίνει μια πρώτη αύξηση της τάξης του 30-40%. Η ΔΕΗ γίνεται δηλαδή αχόρταγη, όχι επειδή ανεβαίνουν τα κόστη της (εργατικό κόστος, τιμές αερίου, πετρελαίου και κάρβουνου είναι όλα καθοδικά στο 2012), αλλά επειδή επιμένει σε μια ουτοπική χρηματοοικονομική πολιτική αποκοπής της από τις τραπεζικές αγορές.
    Η αποπομπή του συνόλου των εκπροσώπων του Δημοσίου από το ΔΣ της ΔΕΗ αποτελεί ένδειξη ότι το αργοτερο μετα τις εκλογες θα γελάμε με τις καταστροφολογίες των τελευταίων εβδομάδων. Το μόνο καταστροφικό είναι οι συνταγές κάποιων ανόητων. Ευτυχώς η κυβέρνηση έχει εμπλουτιστεί τελευταία και με άξιους απογόνους του Οδυσσέα, που ποτέ δεν δέχτηκε την ύπαρξη πραγματικών αδιεξόδων: Το κράτος θα παραδώσει την πλειοψηφία μέσα στους επομένους μήνες, το Rating της ΔΕΗ θα ανέβει δια νυκτός στο «Α» και η αξία της θα δεκαπλασιαστεί.

Comments are closed.