ΔΕΗ: αναπόφευκτη η χρεοκοπία λέει η ΓΕΝΟΠ

2
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ως αναπόφευκτη χαρακτηρίζει τη χρεοκοπία της ΔΕΗ η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ την επαύριο της ανακοίνωσης αυξήσεων που μεσοσταθμικά ξεπερνούν το 12%.

Στελέχη της ΓΕΝΟΠ σημειώνουν ότι η εντολή του κ. Παπακωνσταντίνου προς τη διοίκηση της ΔΕΗ για κατάργηση της έκπτωσης που έχουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της επιχείρησης στο τιμολόγιο του ρεύματος αποτελεί «κίνηση αντιπερισπασμού της κοινωνίας» ενω προέβλεψε ότι η διοίκηση της Επιχείρησης θα ζητήσει σύντομα νέες αυξήσεις.

Αναφορικά με τις εκπτώσεις που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της Επιχείρησης η ΓΕΝΟΠ ισχυρίζεται πως αυτή έχε δοθεί στο πλαίσιο συλλογικής σύμβασης ως μισθολογική απολαβή και η κατάργηση της θα πρέπει να συνυπολογιστεί στις γενικότερες περικοπές των μισθών των εργαζομένων της ΔΕΗ, που σύμφωνα με το νόμο δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες από το 35% των απολαβών τους το 2009.

Για τον ίδιο λόγο ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ απειλεί με κινητοποιήσεις.

2 Σχόλια

 1. Σαν στέλεχος ενός ευρωπαϊκού ενεργειακού ομίλου με υψηλότερο ποσοστό δανεισμού από αυτό της ΔΕΗ θεωρώ την πανικό περί αναχρηματοδότησης των 1,2 δισ. ευρώ μέσα στο 2012 πρωτοφανές πραξικόπημα της ελληνικής διαπλοκής δια στόματος των μαριονεττών της μέσα σε κυβέρνηση, ΓΕΝΟΠ και ΜΜΕ.
  Η ΔΕΗ δεν είναι υπερχρεωμένη. Με ποσοστό ξένων κεφαλαίων στο 59% του ενεργητικού της είναι σε πολύ καλύτερη θέση από την την EDP ( πορτογαλική ΔΕΗ), που μόλις χρυσοπουληθηκε σε 16πλασια τιμή από την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ (13 αντί 0,8 δισ. ευρώ). Το μόνο πρόβλημα της ΔΕΗ είναι η κατοχή της κατά 51% από έναν μέτοχο με πιστοληπτική θέση «CC». Το Rating της μητρικής «μολύνει» πάντα και αυτό της θυγατρικής. Έτσι φτάνει η ΔΕΗ να έχει το 10πλασιο default rate (πιθανότητα χρεωκοπίας) από την EDP. Η μόνη λύση είναι η άμεση ιδιωτικοποίηση του 17% όπως και στην Πορτογαλία, που θα απαλλάξει την ΔΕΗ και τους πελάτες της από τον φαύλο κύκλο του κόστους τοκογλυφίας και θα ανεβάσει την μετοχική της αξία στο 10πλασιο, γεμίζοντας τα ταμία του κράτους, όπως στην Πορτογαλία . Αντί οι μικρομέτοχοι της ΔΕΗ να αντιδρούν πανικόβλητοι στο πρόβλημα αναχρηματοδότησης, θα έπρεπε να διασκεδάζουν με τον πανικό των κρατικοδίαιτων Manager, προμηθευτών και μνηστήρων της ΔΕΗ, που ήδη άρχισαν να τσακώνονται μεταξύ τους βλέποντας ότι οι μέρες τους είναι μετρημένες.
  Utilities όπως η ΔΕΗ είναι εταιρίες έντασης κεφαλαίου και κατά κανόνα χάνουν την αυτοδυναμία τους, αν πέσουν κάτω από το ΒΒΒ. Η αναζήτηση στρατηγικού εταίρου τις καθιστά πάλι αξιόπιστες, και άρα βιώσιμες.
  Οι τελευταίοι των κρατικοδίαιτων στην ΔΕΗ ονειρεύονται αντί της υγιούς αναχρηματοδότησης την αποπληρωμή των 1,2 δισ. ευρώ από το Cashflow σαν μόνη λύση για την διατήρηση της καρέκλας τους. Με αυτή την λογική η ΔΕΗ θα πρέπει να δουλεύει μεσοπρόθεσμα μόνο με ίδια κεφάλαια. Μια τέτοια παγκόσμια πρωτοτυπία θα ήταν δυνατή μόνο με τιμές υπερδιπλάσιες των σημερινών. Αμέσως μετά τις εκλογές θα έπρεπε να γίνει μια πρώτη αύξηση της τάξης του 30-40%.
  Η αποπομπή του συνόλου των εκπροσώπων του Δημοσίου από το ΔΣ της ΔΕΗ αποτελεί ένδειξη ότι το αργοτερο μετα τις εκλογες θα γελάμε με τις καταστροφολογίες των τελευταίων εβδομάδων. Το μόνο καταστροφικό είναι οι συνταγές κάποιων ανόητων. Ευτυχώς η κυβέρνηση έχει εμπλουτιστεί τελευταία και με άξιους απογόνους του Οδυσσέα, που ποτέ δεν δέχτηκε την ύπαρξη πραγματικών αδιεξόδων.

  ΥΠΕΚΑ και ΓΕΝΟΠ είναι πρωταγωνιστές αυτής της απάτης σε όφελος των ντόπιων μνηστήρων της ΔΕΗ και σε βάρος των μετόχων (ιδιωτών και πολιτών) αλλά και των εργαζομένων της, που ζουν αυτά τα Χριστούγεννα αδίκως την αγωνία των πρώην υπαλλήλων της Ολυμπιακής.

Comments are closed.